“Djevojke koje ne treba ženiti”: Savjeti za ženidbu iz 1923. su više nego bizarni

Na Facebook stranici Retroteka osvanulo je nekoliko fotografija knjige iz 1923. godine koje su privukle mnogo pozornosti, prenosi Index.hr.

Naime, radi se o knjizi naziva Djevojke koje ne treba ženiti: Opomene i savjeti u kojoj autor momcima željnim braka ukazuje na osobine djevojaka koje nisu prikladne za udaju.

– Ova knjiga u prvom redu sadrži: opomene i savjete za prvu ljubav, iznosi mane i vrline mladeži sposobne stupiti u bračni život – navodi se na samom početku, a tu stoji i napomena da je knjiga prevedena na nekoliko jezika i da je prodana u 200 tisuća primjeraka.

Knjiga nudi u današnje vrijeme pomalo bizarne savjete oko toga kako izabrati bračnu partnericu i na što posebno obratiti pozornost.

d4239941 ff44 4e5c a032 64c3387f7543
Foto: Retroteka
– Za čovjeka nek je zakon da se ne ženi iz familija: 1. gdje nema muških nasljednika, 2. u kojih je gusta dlaka po tijelu, 3. koje naginju hemoroidima, rđavu varenju, otečenih nogu itd. Ali čovjek se može oženiti i djevojkom koja ima bar sestara. Ali ako je jedina kći, tu su slabi roditelji i to je izumiruća familija – navodi se tako na jednom mjestu.

Autor upozorava i na žene koje su “astenično infantilne”, a samim time i umno zaostale što se, navodi, može prenijeti i na djecu. U nastavku donosi i ilustraciju prema kojoj muškarac može prepoznati “astenično infantilnu ženu čija je inteligencija ravna nuli”.  Ilustracija nosi naslov: “Šest profila glupih djevojaka”.

75f31d3b e39d 44b6 9508 d7e275d66d46
Foto: Retroteka

Pratitelji Retroteke pokazali su veliki interes za ovu knjigu, a netko je u komentarima ostavio i fotografiju muške verzije, objavljene iste godine od strane istog autora.

(index.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content