FOTO Pogledajte kako izgleda predivna “oaza mira” obitelji Belani iz Suhopolja, jedna od najuređenijih okućnica ovogodišnjeg natječaja

Turistička zajednica općine Suhopolje i ove je godine raspisala natječaj za izbor najuređenije okućnice na području općine Suhopolje u cilju motiviranja mještana na što ljepše uređenje svojih okućnica, balkona i terasa. Ocjenjivanje okućnice obuhvaćalo je cvijetnost i hortikulturu uređenja, opći dojam i utjecaj na ulicu, a prema odluci stručnog žirija, koji su predstavljali Marija Smolčić i Karolina Čorko, od ukupno deset pristiglih prijava drugo mjesto osvojila je obitelj Belani iz Suhopolja.

Direktorica Turističke zajednice općine Suhopolje Marija Hodak jučer (četvrtak) je posjetila vikendicu obitelji Belani i tom prigodom uručila sadnice i vrtni alat za uređenje, simboličan poklon kao motiv za daljni trud i rad u okviru vlastite okućnice.

MG 8879

– Ovako lijep prizor već dobro poznate vikendice u Jasiku nije nastao preko noći. Riječ je o ljudima koji su uložili godine i godine truda kako bi od svog dvorišta, svog životnog prostora napravili malu oazu mira i raj za sebe i svoje ukućane. Općina Suhopolje i Turistička zajednica općine našli su smisao i ideju kako nagraditi te vrijedne ljude i potaknuti ostale sumještane da ulažu u svoj životni prostor – poručio je načelnik općine Suhopolje Siniša Horvat.

Za vrućih ljetnih dana, dok sunce neumorno prži i svi bježe na more, obitelj Belani iz Suhopolja uživa u svojoj maloj zelenoj oazi. Pješčane plaže i morske plićake zamijenili su pokošenim travnjacima, brigom o cvijeću i hladom ispod širokih krošnji. Danas, nakon mnogo sati utrošenih u uređenje, s ponosom mogu uživati u plodovima svoga rada.

MG 8854

Savršeno pokošen zeleni travnjak, mnoštvo cvijeća svih boja i mala skrivena mjesta za odmor samo su dio prizora koji okružuje vikendicu obitelji Belani, smještenu u Jasiku, nadomak Gaćišta. Baku Mariju veseli kada je dvorište savršeno sređeno, a tome prethodi mnogo sati provedenih u radu. Treba zasaditi cvijeće, počupati travu, biljkama osigurati dovoljno vode, posaditi nove biljke. Dok to radi, Marija uvijek smišlja kako malo imanje učiniti još ljepšim i kako starim predmetima dati novo ruho.

-Ideje za sve ovo što vidite na našem imanju nailazile su same po sebi. Puno vremena provodim ne samo u uređivanju, već i u razmišljanju, kako i na koji način da učinim ovu našu “oazu mira” još ljepšom i zanimljivijom. Uređivanje okućnice u ovakvom stilu kakav je danas započeli smo prije tri godine i uložili zaista puno truda, ali isplatilo se – kaže nam Marija Belani te naglašava kako nema ljepšeg prizora nego vidjeti vlastitu djecu i unučad kako uživaju u predivno uređenoj okućnici.

MG 8859

Djed Ivan, Marijin suprug i glavni pomoćnik kupio je ovo imanje prije 20 godina, kada se na njemu nalazila samo ruševna kuća. Odlučio ju je preurediti i od nje napraviti malu vikendicu u kojoj će se svi moći družiti.

-Baka dvorište uređuje s velikom ljubavlju, a sve njene želje djed je ispunio i pretvorio u realnost. Zaista puno vremena provodi u uređenju i održavanju dvorišta, a pogotovo cvijeća. Djed ponekad kaže kako cvijeća, grmova i drveća ima previše, ali baki nikad dosta. I sama sam sudjelovala u uređenju okućnice kada sam imala više vremena, a sad studiram u Osijeku, pa mi ova naša mala oaza mira služi za odmor i uživanje kad se vratim kući – kaže kroz smijeh Lorena, jedna od unuka te ističe kako ovaj prostor često posluži za različita obiteljska druženja, krštenja, prve pričesti, proslave rođendana i slično.

Zavirite u fotogaleriju i pogledajte prekrasnu okućnicu obitelji Belani…

(www.icv.hr, foto: M. Rođak)

[g-gallery gid=”597079″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content