LJETOVANJE U DOBA KORONE Što ako dijete dobije temperaturu? Je li Covid-19 sumnjivo?

Budući da ovo ljeto “dijelimo” s novim koronavirusom Covid-19 i navikama koje je uveo u naš život, u emisiji ICV Radija Virovitice “Pričamo o zdravlju” razgovarali smo s dr. Miroslavom Venusom, ravnateljem županijskog Zavoda za javno zdravstvo “Sv. Rok” i predsjednikom Hrvatskog epidemiološkog društva, o tome što preporuke zaštite znače na putu, odnosno godišnjem odmoru.

Jedno od najaktualnijih pitanja, a koje su nam postavili i naši čitatelji bilo je znači li svaka temperatura koju osoba dobije na moru ili na izletu ujedno i to da je odmah i Covid-19 sumnjiva? Što će takva situacija, primjerice, značiti za obitelj s malom djecom? Ona su sklonija virozama i prehladama, kod njih se temperatura ili kašalj mogu razviti zbog mnogih razloga (jedan može biti i vožnja pod klimom u automobilu).

PORIJEKLO SIMPTOMA

Hoće li to značiti da se obitelj mora spakirati i vratiti kući ili ostati u samoizolaciji, odnosno koji je protokol u tom slučaju, pitali smo dr. Venusa.

– Prije svega važno je napomenuti da temperaturu možete imati zbog niza razloga. Jedan od njih je, primjerice, upala mokraćnih puteva. Bitno je pratiti simptome i odgovoriti na temeljna pitanja. Zato nije svaka temperatura i znak zaraze Covidom-19. Ako se uz temperaturu pojave i simptomi respiratornog trakta, onda to može biti sumnja na Covid-19, ali i u tom slučaju treba misliti o epidemiološkom podatku.

To znači, treba odgovoriti: jeste li doputovali iz zaraženog područja ili bili u kontaktu s nekim tko je zaražen? Mi na razini naše županije još uvijek imamo dobru epidemiološku sliku, odnosno trenutno nemamo novozaraženih osoba pa je i to važan podatak vezan uz  mogućnosti lokalne transmisije virusa – kaže dr. Miroslav Venus.

U slučaju da na izletu, godišnjem ili ljetovanju dođe do temperature i drugih simptoma koji bi mogli ukazivati da je riječ o zarazi koronavirusom, dr. Venus ističe da je najvažnije ne paničariti nego se i prije odlaska na put dobro pripremiti.

Ove godine dobro je unaprijed saznati broj turističke ambulante koja pokriva područje na kojem planirate godišnji odmor, kao i broj mobitela nadležnog epidemiologa.

NAZVATI AMBULANTU ILI EPIDEMIOLOGA

– Ako dođe do određenih simptoma, obrazac je uvijek isti: na mjestu gdje jeste, ostanite. Ambulantu ili epidemiologa kontaktirajte telefonom, kao i da ste kod kuće. Nemojte odjuriti u čekaonicu punu ljudi, u kojoj će zacijelo biti i kroničnih bolesnika ili drugih turista koji liječnika trebaju iz niza drugih razloga.

Poslušajte liječnika koji će vam savjet dati telefonom, odnosno ako se pokaže opravdana sumnja, na temelju kliničke epidemiološke slike, liječnik će preporučiti testiranje i tako potvrditi ili isključiti bolest. Ponavljam, samo smireno, prvo se javiti telefonom i poslušati savjet. Ujedno, osoba od koje ste iznajmili apartman u kojem se nalazite ili ako ste smješteni u hotel, znat će točnu proceduru koju trebate ispoštovati u slučaju da se pojavi sumnja na Covid-19 – ističe dr. Venus.

Za ovo ljeto kaže kako je specifično, ali zacijelo samo prvo od mnogih u kojima će svi morati živjeti “novo normalno” i neke navike koje su usvojili pod epidemijom nastaviti i dalje u svakodnevnom životu. Budući da je epidemija pokazala kako ima jako puno asimptomatskih osoba, preporuka je i dalje biti odgovoran i koristiti dezinfekcijska sredstva, izbjegavati nepotrebne fizičke kontakte, odlazak na nepotrebna mjesta i što više boraviti na otvorenom.

U zatvorenom prostoru u kojem se planira boraviti neko vrijeme, preporuka je koristiti masku.

– Nema mjesta panici, treba prihvatiti da je to nešto novo među nama, no i da virus svakim danom sve bolje upoznajemo. Što smo odgovorniji, to smo više učinili da smanjimo mogućnost zaraze ili da ga prenesemo na drugu osobu – zaključuje dr. Venus.

(www.icv.hr, mlo)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content