Ministarstvo uprave pripremilo novost za mladence: Predstavili novu uslugu koja će sve olakšati

Ministarstvo uprave predstavilo je uslugu e-prijava vjenčanja kojom je omogućena prijava sklapanja braka bez odlaska u matični ured, a to je u sustavu e-građani, koji ima više od milijun korisnika, 74. e-usluga, priopćeno je u četvrtak iz tog ministarstva, piše Večernji.hr.

– Usluga e-Prijava Vjenčanja omogućava ženiku i nevjesti da podnesu prijavu namjere sklapanja braka u građanskom obliku u službenim prostorijama – objavljeno je. Usluga u prvoj fazi omogućava mladencima da prijave sklapanje braka u građanskom obliku u bilo kojoj službenoj prostoriji u Hrvatskoj 30 do 45 dana unaprijed. Razvijena je na temelju iskustva s prijavom usluge e-novorođenče, pri čemu e-prijava vjenčanja uključuje plaćanje upravnih pristojbi. Pravne pristojbe mogu se platiti karticom, metodom ‘slikaj i plati’, uplatnicom ili internet bankarstvom.

Za prijavu je potrebna vjerodajnica minimalno značajne razine sigurnosti ili razine 3, na primjer m/Token ili korištenje pristupnih podataka internet bankarstva, uključenih u sustav e-građani. Preduvjet za korištenje aplikacije je da ženik/nevjesta imaju otvoren osobni korisnički pretinac (OKP) u sustavu e-građani, u suprotnom trebaju ga napraviti. Mladenci tako mogu pratiti status prijave u aplikaciji e-prijava vjenčanja. Svi dokumenti će biti poslani ženiku i nevjesti u OKP.

Matičar prijavu može i odbiti, ako je prijava odbijena, ženik i nevjesta će dobit poruku s razlogom odbijanja te s uputama za daljnje postupanje.

Iz Ministarstva napominju da sustav e-građani koristi više od milijun građana kojima je uključenjem usluge e-prijava vjenčanja na raspolaganju ukupno 74 e-usluge.

– e-prijava vjenčanja nastavak je kontinuiranog unaprjeđenja sustava e-građani. Novom uslugom mladencima smo omogućili prijavu sklapanja braka bez odlaska u matični ured. Vlada će nastaviti provoditi digitalizaciju svih procesa javne uprave, osigurati daljnji razvoj e-usluga i povezivanja tijela državne uprave kako bi građani i poduzetnici dobili brzu i kvalitetnu uslugu – poručio je ministar uprave Ivan Malenica.

(vecernji.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content