NEMA PRAĆENJA MOBITELA Vili Beroš predstavio aplikaciju koja upozorava ljude na koronu

Ministar zdravstva Vili Beroš i predsjednik Uprave APIS-a Saša Bilić predstavili su mobilnu aplikaciju “Stop COVID-19”.

Kako su ranije najavljivali, tko ju, dobrovoljno, preuzme na svoj mobitel i bude u kontaktu s osobom koja aplikaciju također ima, njihovi će mobiteli razmijeniti bluetooth signale – piše 24sata.hr

– Cilj naše aplikacije je poboljšanje epidemiološke slike, tako što će se brzo detektirati kontakti i svi ostali koji su bili izloženi koronavirusu i oni će o tome biti anonimno obaviješteni. Aplikacija je dobrovoljna, kibernitički je sigurna i ne prikuplja nikakve osobne podatke korisnika – rekao je Vili Beroš i dodao da već deset europskih zemalja koristi slične aplikacije za detekciju kontakata.

Aplikacija je dostupna na Google Playu, a uskoro i na AppStoreu.

Predsjednik Uprave APIS-a objasnio je kako se aplikacija koristi. Koristi Bluetooth tehnologiju. Aplikacija dodjeljuje nasumične ključeve svim mobitelima. Ključevi su nasumičan niz znakova i izmjenjuju se nekoliko puta svakog sata kako bi privatnost korisnika bila zaštićena. Osobe koje nakon testiranja dobiju pozitivan nalaz mogu odlučiti žele li podijeliti svoje nasumične ključeve s ostalim korisnicima aplikacije. Ako je korisnik bio u kontaku sa zaraženim koji je odlučio podijeliti svoj ključ dobit će obavijest na svoj mobilni uređaj.

Riječ je o EU konceptu informiranja i nema nikakve mogućnosti praćenja mobitela, jer aplikacija nema nikakvu geolokacijsku funkciju, istaknuo je Vili Beroš.

(24sata.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content