SPAŠAVAJU LJUDE I IMOVINU DVD Virovitica svečano obilježilo 145 godina osnutka i kontinuiranog rada

Dobrovoljno vatrogasno društvo Virovitica jučer (subota) je u Centru kulture svečano obilježilo 145 godina od osnutka i kontinuiranog rada. Inicijativa za osnutak ovog hvalevrijednog društva je veliki požar koji je pogodio Viroviticu 20. travnja 1871. godine,  a koji je zahvatio sedam ulica, spalio 865 kuća i bez krova nad glavom ostavio čak 450 obitelji.

Tragično požarno iskustvo i već osnovana dobrovoljna vatrogasna društva u nekim gradovima, ponukale su virovitičke posjednike i obrtnike da se zaštite od požara osnivanjem organizacije koja će u suzbijanju požara i njegovoj lokalizaciji biti obučena i snabdjevena odgovarajućim oruđem.

Kao prvi čovjek društva napominje se izvjesni nadvojvoda Adolf Rajman, a prvi spomen udruživanja vatrogastva spominje se 1875. godine. Formalno osnivanje društva uslijedilo je 27. rujna 1877. godine, kao 19. po redu takvo društvo osnovano u Hrvatskoj.

ZAHVALA NA POŽRTVOVNOM RADU 

Uz prvog čovjeka DVD Virovitica Marija Pavelića, nazočnima su se tom prigodom obratili i supokrovitelj i vlasnik tvrtke “Vatroprom” Nenad Radojčić, predsjednik bratskog društva, DVD-a Mladost Kaštel Sućurac, Ljubiša Musinov, predsjednik Vatrogasne zajednice VPŽ Željko Palković, gradonačelnik Ivica Kirin i župan Igor Andrović.

Svi govornici zahvalili su ovom vrijednom DVD-u na njihovoj ustrajnosti i požrtvovnom radu i obećali daljnju dobru suradnju na svim izazovima s kojima se virovitički vatrogasci u svom radu budu susretali. Na ovoj svečanosti, na kojoj su nazočili i zamjenik župana Marijo Klement i zamjenik gradonačelnika Virovitice Damir Marenić, zaslužnim vatrogascima zaslužnim vatrogascima uručene su vatrogasne medalje i spomenice.

Za deset godina rada spomenici je dobio Renato Galović, za 20 godina Rajko Rajković, za 30 godina rada spomenicu su dobili Josip Viljevac i Miroslav Đurđević. Za 50 godina rada spomenicu je dobio Đuro Štiks, a za 60 godina rada Antun Poljak.

(www.icv.hr, bs)

[g-gallery gid=”597265″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content