Crni biser Feričanaca: Frankovka Miraz 2017. Feravina potvrdila međunarodnu šampionsku titulu

Frankovka Miraz 2017. Feravina potvrđen je šampion trećeg Međunarodnog ocjenjivanja vina Frankovke 2020. koje je 18. kolovoza održano u Feričancima, slavonskom mjestu poznatom po ovoj sorti.

– Zajedno smo jači, te nam je drago istaknuti da svake godine stiže sve više vrlo interesantnih uzoraka iz svih kategorija – od laganih mirnih lepršavih rosea s naglašenom svježinom i voćnosti, preko svježih i sočnih mladih vina. Najinteresantnije i uvijek iznenade, zrele frankovke – elegantne i smirene sa finom strukturom nježnih tanina. Paleta užitka, mirisa okusa i boja je stvarno beskonačna u doživljaju kušača. U konkurenciji su se natjecale 53 vrhunske frankovke, iz različitih vinogradarskih regija Mađarske, Slovenije i Hrvatske. Međunarodni ocjenjivački žiri sastavljen od renomiranih enologa i stručnjaka, odabrao je Frankovku Miraz 2017.za šampiona – objašnjava Ivan Maričić direktor Feravina.

U podrumu ove vinarije čije je sjedište u Feričancima, a vinogradi su raspršeni na predivnim i vrlo atraktivnom lokalitetima u feričanaćkom vinogorju, Frankovka kao sorta doživljava svoj preporod pa Feravino s ponosom nosi epitet „Kuća Frankovke“.

SLIKA PODRUM 1
Foto: Feravino

– Ovom nagradom potvrđujemo kontinuitet u kvaliteti naših vina među kojima Frankovka zauzima posebno mjesto. Frankovka Miraz 2017. je prije dva mjeseca ponijela Šampionsku lentu u Sevnici (Sloveniji) na 10. Međunarodnom festivalu Modrih Frankinj 2020. Dokaz Vrhunskim Frankovkama – iz linije Miraz, te onima iz linije Dika kao i prvom Ledenom berbom sorte Frankovka u Hrvatskoj, ali “I must have” adutom naše vinarije, modernim pjenušcem Francesca – želimo pokazati izvornu kreativnost sorte koju naši susjedi iznimno cijene, dok je u Hrvatskoj, nažalost, nepravedno zapostavljena.

Njezinoj popularizaciji svakako pridonose stručna ocjenjivanja te različiti eventi, tematske radionice, masterclassovi i festivali koji se u posljednje vrijeme organiziraju. Na taj način svi proizvođači te sorte skupa, potaknuti i motivirani na zajedničku suradnju, jači i profesionalniji marketinški nastup, Frankovku prezentiramo u pravom smislu kao sortu koja zaslužuje više i bolje. Nažalost ove izazovne godine, smo u nekim stvarima uskraćeni, jer 3. Festival Frankovke u Feričancima neće biti održan. No i dalje gledamo svijetlo u budućnost i gradimo novu strategiju. Planiramo organizirati Masterclass večeru u Zagrebu gdje bi okupili sve proizvođače najboljih frankovki ovog ocjenjivanja te objavili rezultate i uručili nagrade najbolje ocjenjenim  – ističe Ivan Maričić, direktor Feravina.

(nasice.com)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content