Pri kraju energetska obnova OŠ Ivana Gorana Kovačića u Gornjem Bazju: Više od 200 učenika novu školsku godinu dočekat će u novoj školi

Više od 200 učenika Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića dočekat će novu školsku godinu u obnovljenoj školi. Naime, ako se nastava ne bude odvijala “na daljinu”, učenici će 7. rujna vidjeti što je to sve za njih napravila Virovitičko-podravska županija kako bi imali idealne uvjete za obrazovanje. A, napravila je uistinu mnogo. Iako su radovi još u tijeku, prema riječima ravnatelja škole Saše Topića i prije “prvog školskog zvona” sve će biti gotovo.

Nositelj projekta je Virovitičko-podravska županija. Napisala ga je VIDRA Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije. Ukupna vrijednost iznosila je 4.179.933 kuna, od čega su bespovratna sredstva bila 2.488.922 kune, a očekuje se kako će ušteda toplinske energije iznositi više od 50 posto na godišnjoj razini, a cijela zgrada će iz energetskog D prijeći u C razred.

Energetska obnova ove škole dio je energetske obnove koju Virovitičko-podravska županija kontinuirano provodi već godina. Samo u posljednjih nešto više od godinu dana obnovljena je Osnovna škola Suhopolje sa sportskom dvoranom, Osnovna škole Petra Preradovića Pitomača, Područna škola u Josipovu, a još su u tijeku radovi na energetskoj obnovi sportske dvorane Tehničke škole u Virovitici.

androvic e15470702848891
foto: K. Toplak

– Već dugi niz godina Virovitičko-podravska županija uspješno provodi energetsku obnovu obrazovnih ustanova. Uz navedene projekte, čija je vrijednost oko 20 milijuna kuna, uspješno smo proveli i energetsku obnovu Gimnazije Petra Preradovića Virovitica, Osnovne škole Voćin ili Srednje škole Marka Marulića Slatina. Nama je svatko dijete važno, svakome želimo dati i omogućiti jednake uvjete za školovanje, i u Virovitici, i u Voćinu, i u Josipovu ili u Gornjem Bazju. Osim što stvaramo bolje uvjete obrazovanja za sadašnje, ali i buduće generacije, štedimo sredstva za energente i usmjeravamo ih za ulaganje u opremu i edukacije, te time omogućavamo još bolje uvjete našim učenicima i profesorima – naglasio je virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

Energetskom obnovom OŠ Ivana Gorana Kovačića poboljšana je toplinska zaštitna ovojnica, a trenutno je u završnoj fazi postavljanje izolacije vanjskih zidova. Zamijenjen je velik dio vanjske stolarije, postavljena toplinska izolacija stropa prema negrijanom tavanu. Tu su i novi podovi s toplinskom izolacija prema tlu, kao i toplinska izolacija kosog krova škole. Obnovljen je sustav grijanja, uvedene dizalice topline. Osim škole energetski je obnovljena i pripadajuća sportska dvorana.

IMG 5504
foto: K. Toplak

Dio je to projekta koji je odobren u sklopu Poziva na dostavu projektnih prijedloga “Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora”. Posrednička tijela na projektu su Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Svrha projekta je da se energetskom obnovom zgrade škole osiguraju uvjeti za smanjenje potrošnje energije za grijanje/hlađenja na godišnjoj razini od najmanje 50 posto u odnosu na godišnju potrošnju energije za grijanje/hlađenje prije provedbe projekta, da se smanji razina štetnih emisija CO2 u okoliš i da se korisnicima škole osigura kvalitetan prostor te zdravije okruženje i ugodniji uvjeti rada. Izvođač radova je tvrtka Gradba d.o.o. iz Brezika, dok stručni nadzor provodi tvrtka ARCHIpuls j.d.o.o. iz Virovitice.

(vpz.hr)

[g-gallery gid=”600641″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content