Ministar Fuchs predstavio upute za rad škola i vrtića: Evo tko će morati nositi maske

Nastava će početi 7. rujna u svim županijama, potvrdio je danas ministar obrazovanja Radovan Fuchs nakon sastanka Nacionalnog stožera s predstavnicima lokalnih stožera na kojem su predstavljene mjere i preporuke za škole i vrtiće. U 15 sati počela je konferencija za medije na kojoj su mjere predstavljene i javnosti, piše Večernji.hr.

Zamjenica ravnatelja HZJZ-a napomenula je da djeca nisu superširitelji ove bolesti kao što je to slučaj s djecom.

– Djeca koja su bila pozitivna, vrlo su rijetko zarazila svoje ukućane, prema našim dosadašnjim iskustvima – kazala je.

Istaknula je da su upute upisane na način da svaka škola i vrtić treba učiniti i ispuniti sve mjere koje može, ovisno o svojim uvjetima.

Nema mješanja različitih grupa učenika

Ukratko, vrijede sve dosadašnje mjere za cijelu populaciji: razmak, smanjenje kontakata među grupama, pojačana higijena prostora, kao i osobnu. Pored toga potrebno je organizirati predmetnu nastavu tako da učenici dolaze u kontakt sa što manjim brojem nastavnika, rad u dvije smjene, da nastava ne počinje u isto vrijeme, osiguranje zamjenskog prostora bilo unutar ili izvan škole ukoliko je to moguće.

Učenici od 1.-4. razreda pohađaju školu u balončiću, odnosno ulaze integralno u razred gdje su cijelo vrijeme. Ne izlaze pod odmorom van, kontrolirano odlaze u sanitarne čvorove, formira se izdvojena kohorta koja u najvećoj mogućoj mjeri omogućava da nema miješanja. Sva djeca su u razredu bez maski i njihova učiteljica je bez maski

Isti je princip i za učenike od 5. do 8. razreda. Veće razrede će se dijeliti na pola kako bi se osigurala potrebna fizička distanca. Ona se može osigurati podjelom razreda na turnuse, bilo na tjednoj razini ili po modelu 3+2 dana. Osnovni postulat je da nema mješanja različitih grupa učenika.

Maske su obavezne za učenike od 5. do 8. razreda te u srednjoj školi samo ako se uspije osigurati razmak od 1,5 metra. Također su obvezne za sve djelatnike, kod roditelja koji dolaze u školu, za nastavnike koji nastavu drže kod kuće učenika te za pomoćnike u nastavi i njegovatelje. Ostavljena je mogućnost da lokalno bude različito, ovisno o sredinama i (ne)povoljnoj situaciji u kojoj se nalaze.

Na novinarsko pitanje tko će financirati nabavu maski, rečeno je da bi to trebale osigurati jedinice lokalne samouprave, odnosno osnivači škola.

– Kao ministarstvo ćemo pomoći oko nabavke maski, no smatram da su djetetu potrebne četiri maske. Po dvije za jedan dan koje se onda operu pa se koriste druge dvije. Jedna maska stoji oko osam kuna tako da smatram kako to nije prevelik problem – kazao je ministar Fuchs.

Vrlo je važno, naglasila je zamjenica ravnatelja HZJZ-a, da se pravilno nose maske.

Preporuča se održavanje predmetne nastave u blokovima od 2,3 sata.

Neće se mjeriti temperatura na ulazu u školi jer se pokazalo nepraktično u drugim zemljama, ali se apelira na roditelje da izmjere djeci temperaturu prije odlaska u školu, odnosno da to stariji učenici naprave sami.

Neće se testirati svaki pojedinačni slučaj

Kada se utvrdi da ima simptome zaraze, važno je da ako se dogodi kod kuće ne dolazi u školu, ako se dogodi u školu da se izdvoji i pozove roditelje da dođu po njega. Upozorili su da zbog Covida nisu druge bolesti nestale te da stoga zbog pojedinačnog slučaja se neće odmah prekidati nastava nego će se normalno nastaviti dok se ne uoči kod dvije ili više osoba u istoj grupi. Onda će se obavijestiti epidemiolozi.

Djelatnici s kroničnim bolestima bi trebali nositi maske, ali pokazalo se da mogu normalno raditi jer nije povećan rizik za zarazu u odgojno-obrazovnim ustanovama. Potrebno je s liječnicima pojedinačno razmotriti tko ne može raditi ili pohađati nastavu.

U pripremi je širi dokument koji ove osnovne postulate razrađuje u različitim scenarijima te bi trebao olakšati ravnateljima i ostalim dionicima da što jednostavnije organiziraju nastavu. Call centar će pružati informacije, a postojati će i e-mail adrese na kojima će se moći dobiti informacije.

(vecernji.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content