Održana konstituirajuća sjednica: Saša Rister predsjednik Gradskog vijeća Orahovice

U dvorani bivšeg kina Papuk održana je konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća Grada Orahovice. Sjednici je od 16 vijećnika, koliko ih je na prijevremenim lokalnim izborima dobilo mandat, nazočilo 15. Podsjetimo, izbori koji su održani 12. srpnja donijeli su HDZ-u 7 mandata, HSS-u 5, SDP-u 2 te Nezavisnoj listi Hrabro 1 i dok je SDP dobio još jednog vijećnika prema zakonu o manjinama u Gradskom vijeću.

Zbog nespojivosti dužnosti, izabranog HDZ-ovog vijećnika Darka Žužaka, a koji vrši dužnost dožupana VPŽ, zamijenila je vijećnica Nives Katalinić dok je u klubu vijećnika HSS-a došlo do dvije promjene zbog istog razloga. Nositeljicu liste i gradonačelnicu Anu-Mariju Petin zamijenio je Tomislav Petrušić, a pročelnicu JUO-a grada Orahovice Mariju Šafer, vijećnik Marko Borić. S 12 glasova za i 3 suzdržana Saša Rister nositelj liste HDZ-a, relativnog pobjednika prijevremenih izbora, izabran je za predsjednika Gradskog Vijeća, dok su Mirko Sekulić s 12 glasova za, dva protiv i jedan suzdržan te Tomislav Petrušić s 12 za i 3 protiv, izabrani za dopredsjednike Vijeća.

1308vijece 2

– Zahvaljujem se kolegama vijećnicima na ukazanom povjerenju i svakako se moram zahvaliti svim biračima koji su izašli na prijevremene izbore i glasali. Rezultat u kojem HDZ ima 7 mandata nas obvezuje i mi smo spremni preuzeti odgovornost. Kao relativni pobjednici ovih izbora imali smo legitimno pravo predložiti predsjednika gradskog Vijeća iz redova HDZ-a što smo i učinili. Želim sve vas večeras podsjetiti na 2017. godinu kada je bio početak prošlog mandata i tada s HDZ-om nitko nije htio razgovarati niti je itko pozivao na bilo kakvu suradnju. Na kraju koalicija koja je tada obnašala vlast razišla se i dobili smo ove prijevremene izbore. Želim javno reći da iako je večeras HSS podržao prijedlog nas kao HDZ-a, ni u kom slučaju ne znači da postoji bilo kakav dogovor među strankama ili bilo kakva kolacija. Mi u HDZ-u imamo svoj stav i nikada nećemo rušiti svoju čast i ugled ma koliko neki vršili pritisak na nas.

Pred nama je kao vijećnicima dosta posla, nemamo informaciju o stanju u Gradu u i gradskim poduzećima budući da od početka godine nemamo Gradsko Vijeće. Kao predsjednik Gradskog Vijeća od sutra ujutro dostavit ću u Grad koje podatke i u kojem roku tražim da se predstave svim vijećnicima. Kao predsjednik zalagat ću se za puno veću transparentnost rada Grada i svih gradskih poduzeća jer osobno smatram da svi naši sugrađani imaju pravo znati gdje, kako i na što se troši njihov, odnosno naš novac. Od svih vijećnika očekujem korektnu suradnju, a svi imaju moj broj i kontakt i bit ću na raspolaganju svima 24 sata dnevno – rekao je u dahu novi predsjednik Gradskog Vijeća Orahovice Saša Rister nakon čega se Gradu i vijećnicima zahvalila povjerenica Vlade Sanja Bošnjak naglasivši kako se ovom poslu kao rođena Orahovčanka srcem predala uz nadu da će grad Orahovica konačno krenuti i rasti u interesu svojih građana. (www.icv.hr, vg)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content