STOLJETNI VIROVITIČKI CVIJET Tvrtka FLORA prigodnom izložbom proslavila 100 godina uspješnog postojanja i rada

U povodu obilježavanja 100 godina postojanja virovitičke tvrtke FLORA danas (petak, 14. kolovoza) u suradnji već spomenute tvrke i Gradskog muzeja Virovitica u samom sjedištu tvrtke održana je izložba “Stoljetni virovitički cvijet”.

Cijela ova uspješna priča započela je 1920. godine kada obitelj Polak kupuje u Beču Floru – tvornicu umjetnog cvijeća. S inventarom Flore – strojevima, kalupima i materijalom u Viroviticu stižu i tri radionice iz Beča sa zadatkom da nauče Virovitičanke tajne izrade umjetnog cvijeća. Od tada do danas kontinuirano pratimo ideju, razvoj, poduzetnički i gospodarski duh te brigu o vlastitoj zajednici kroz četiri države i neprekidan rast.

Flora proizvodi široki asortiman cvijeća, vijenaca, aranžmana, buketa za cijelu tadašnju državu i šire. Bili su to nježni, dekorativni i kvalitetni mirta vijenci za mladenke i buketi za vjenčanje, vjenčići za pričesti, aranžmani za interijere, cvjetni aranžmani kao dio narodnih nošnji, buketići za ukrašavanje svečanih haljina, pogrebni vijenci i pokrovi, čak i umjetne jelke za božićne blagdane.

Godine 1960. Flora je prodana Gradu Virovitici. Kratko je nastavljena proizvodnja cvijeća, no smanjenjem broja artikala djelatnost se na kraju svela isključivo na proizvodnju nadgrobnih vijenaca i buketa. Takva praksa traje do devedesetih godina 20. stoljeća.

MG 1745

– Proizvodnja umjetnog cvijeća uspješno je radila nešto više od 50 godina te je svojim jedinstvenim konceptom zapošljavanja žena pridonijela gospodarskom razvoju Virovitice. Jedinstvena pojava hrabrog i promišljenog gospodarskog duha traje i danas u tvrtki FLORA VTC. Mijenjali su se režimi, države i vlasnici, ali svi oni kojima je ovaj virovitički cvijet kroz 100 godina povjeren na upravljanje, svojim su ga profesionalnim radom i zalaganjem ne samo održali, već i rascvjetali do savršene ljepote – rekao je između ostaloga upravitelj tvrtke Vlado Šušak u uvodnom obraćanju gostima.

Među nazočnima, između ostaloga, bili su gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin sa zamjenicima Vlastom Honjek-Golinac i Damirom Marenićem te drugi uvaženi gosti.

FLORA VTC je danas komunalno poduzeće u vlasništvu Grada i jedinica lokalne samouprave, ali jedino u Hrvatskoj koje gotovo sav svoj prihod ostvaruje konkurencijom na otvorenom tržištu. Osim certificiranom kvalitetom usluge, racionalnim korištenjem prirodnih resursa, implementacijom vrhunskih tehnologija prepoznati su i višestruko nagrađivani za svoje društveno odgovorno poslovanje i ponašanje. S ponosom nose odgovornost nasljeđa i jamče daljnju opstojnost i razvoj.

MG 1712

– Danas obilježavamo 100 godina postojanja, što mislim da je jedan vrlo respektabilan period općenito za tvrtku, a pogotovo za tvrtku koja je u vlasništu jedinica lokalne uprave i samouprave. S ovom današnjom izložbom htjeli smo simbolično pokazati što je tvrtka Flora bila prije 100 godina, a što je danas. Danas je u tvrtki zaposleno 160 djelatnika, a obavlja gotovo sve poslove vezane za zaštitu okoliša i gospodarenje otpadom, a pored toga radimo i još niz drugih djelatnosti, kao što su pogrebna i trgovačka. Nastojimo kroz taj jedan segment poslovanja obuhvatiti sve ono što muči jednu sredinu, u ovom slučaju grad Viroviticu – naglasio je direktor tvrtke Željko Iharoš.

MG 1797

Nešto o samoj povijesti tvrtke rekla je i Mihaela Kulej, ravnateljica Gradskog muzeja Virovitica.

– Izložba je zamišljena kao mali stalni postav koji kronološki govori o tvrtki Flora od 1920. i završava krajem 1980. godina, a govori i o gospodarskom aspektu koji isto tako baštinimo do danas do javne tvrtke. Nadamo se da će postav potrajati najmanje nekoliko godina – dodala je Kulej.

Svoj ponos što je zaposlena u tvrtki koja slavi 100 godina postojanja naglasila je i Nedjeljka Županić, voditeljica održavanja zelenih površina.

– Iza nas su stvari koje su radile žene dok mi još nismo bili niti rođeni, ideje su bile onda i danas, ponosna sam na uređenje grada i sve ono što je tvrtka do sada postigla. U tvrtki sam već 34 godine. Godine 2002. kada je bila proslava 770 godine grada Virovitice, radila se izložba slična ovoj u Muzeju, a sve ove stvari, inače mojih ruku djelo, su rađene po sjećanju onda živućih zaposlenica koje su radile na tome. Replike su rađene po slikama i sjećanju iz tog vremena – zaključila je Županić.

MG 1827

Velike pohvale uspješnoj tvrtki koja danas slavi 100 godina postojanja uputio je prigodnim govorom i virovitički gradonačelnik Ivica Kirin. (www.icv.hr, ts, foto: M. Rođak)

[g-gallery gid=”600949″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content