NEVJEROJATNO Covid-19 pozitivan muškarac (62) otišao na piće na terasu jednog virovitičkog kafića

foto: ilustracija, pixabay.com

Muškarac (62) sa šireg virovitičkog područja danas (petak) je zaradio kaznenu prijavu zbog širenja i prenošenja zarazne bolesti, točnije, koronavirusa Covid-19, jer je kao pozitivan pacijent umjesto na liječenju kod kuće, bio na piću na terasi u jednom ugostiteljskom objektu u Virovitici.

PU virovitičko-podravska je o događaju javnost izvijestila putem priopćenja. Slučaj su otkrili, doznajemo, rutinskom provjerom osoba koje imaju mjeru samoizolacije ili liječenja od kuće. Budući da je riječ o osobi koja je Covid-19 pozitivna i koja je do 16. rujna trebala ostati na kućnom liječenju i koja tu mjeru nije ispoštovala, već je nesavjesnim ponašanjem ugrozila druge, službenici PP Virovitica podnijeli su protiv muškarca kaznenu prijavu zbog povrede članka 180. Kaznenog zakona, zbog širenja i prenošenja zarazne bolesti.

U članku stoji kako će se kaznom zatvora do dvije godine kazniti onaj “tko ne postupi po propisima ili naredbama kojima nadležno državno tijelo naređuje preglede, dezinfekciju, dezinsekciju, deratizaciju, odvajanje bolesnika ili drugu mjeru za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti među ljudima, odnosno za sprječavanje i suzbijanje zarazne bolesti životinja od kojih mogu oboljeti i ljudi, pa zbog toga dođe do opasnosti od širenja zarazne bolesti među ljudima ili prenošenja zarazne bolesti sa životinja na ljude”.

Sa slučajem je upoznat i nadležni epidemiolog, stoji u priopćenju.

Ovaj slučaj zorno pokazuje kako je više no ikad potrebno biti na oprezu. Iz PU virovitičko-podravske apelirali su ovim povodom na građane da poštuju sve mjere, da se drže razmaka i odgovornim ponašanjem čuvaju vlastito i tuđe zdravlje. (www.icv.hr)