Školske dvorane uskoro se otvaraju za sportaše: Najprije seniori, a onda mlađi

Foto: virovitica.hr

Od početka nastavne godine vode se polemike oko korištenja školskih prostora za nenastavne aktivnosti. Ministar obrazovanja i znanosti jasno govori da se za sada školske dvorane i ostali prostori koje koriste učenici ne mogu koristiti za izvannastavne aktivnosti do daljnjih preporuka, piše HRT.

Kakva je situacija, kako će se riješiti problem koji je nastao prema unajmiteljima tih prostora, a da se pritom zaštiti zdravlje djece i školskog osoblja u emisiji Dobro jutro, Hrvatska govorili su savjetnik ministra znanosti i obrazovanja Božo Pavičin i državni tajnik za sport Tomislav Družak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa...

– Prije samo mjesec dana pitanje je bilo hoće li škola uopće početi. Sad raspravljamo hoćemo li pustiti nekoga tko školi ne pripada. Radi se uglavnom o klubovima prvih hrvatskih liga. Intenzivno razgovaramo s Ministarstvom turizma i sporta te lokalnim klubovima i nešto se treba napraviti, ali preporuke su takve kakve jesu – nema ulazaka u školu onih koji školi ne pripadaju. Virus ne nastaje u školi, on ulazi u nju – kazao je Božo Pavičin.

10 tisuća sportaša ne može baviti sportom

Tomislav Družak kazao je na dosadašnjim sastancima postignut nekakav dogovor i Hrvatski zavod za javno zdravstvo trebao bi izdati preporuku, u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja. Do kraja tjedna bi to moglo biti gotovo, a primjena bi krenula idući tjedan. Krenulo bi se u fazama, najavio je. Prva faza je omogućavanje bavljenja sportom dvoranskim klubovima koji bez školskih dvorana ne mogu funkcionirati (odbojka, rukomet, košarka…)

Najprije seniori, onda mlađi sportaši

Pritom bi se fokusirali na one sportaše koji nisu u obrazovnom sustavu (stariji juniori i seniori). Iznio je podatak da se trenutno 10 tisuća sportaša ne može baviti sportom. Družak je naglasio kako je i njima prioritet zaštita zdravlja te da nikako ne žele da sport bude generator zaraza. Mjere trebaju biti izuzetno stroge i vlasnici tih dvorana moraju ih se pridržavati. Djeca su ujutro u školi zaštićena, pod velikom kontrolom i ne možemo dopustiti da se poslijepodne miješaju s drugom djecom – naglasio je. Dodao je kako se radi o prvoj fazi, a kasnije će se vidjeti hoće li se preporuke širiti.

– Ono što se događa izvan škole, solfeggio, vanjski sportovi i sportovi u prostorima koji nisu školski – to je odgovornost roditelja i institucija u kojima se trenira. HZJZ je i za njih izdao pravila kojih se moraju pridržavati – kazao je Božo Pavičin. U najboljoj je situaciji nogomet, jer se odvija na otvorenom, dodao je te naglasio kako se mjere nastoje što više ‘lokalizirati’. Ovlasti za posebne mjere ‘prebačene’ na lokalne stožere.

Ravnatelji su izvršitelji uputa, nedostaje spremačica

Kako će organizirati i balansirati između korisnika i uputa govorio je Nikica Mihaljević, predsjednik Udruge ravnatelja osnovnih škola i ravnatelj OŠ ‘Dr. Ante Starčević’. Kazao je kako su ravnatelji 4. rujna dobili dopis da je u dogovoru Grada Zagreba, Ministarstva i HZJZ-a – moguće iznajmljivanje dvorana klubovima nakon nastave. Tu je problem što moramo primjenjivati mjere distance i nemiješanje grupa što je praktički nemoguće. Drugi je problem nedostatak spremačica koje bi trebale dezinficirati prostore koji se koriste i do 22 sata – kazao je Mihaljević.

Škole mogu zapošljavati tehničko osoblje

– Odnos čišćenja dvorane i rada u toj dvorani je domena škole i možda će biti angažirane dodatne osobe ili agencije. Možda će se plaćati prekovremeni sati, to ovisi o školama. Škola ne može raditi bez spremačica i školama je upućen dopis da mogu dodatno zapošljavati tehničko osoblje na određeno vrijeme, dok su mjere na snazi. Zahtjeva ima puno i već su se počeli odobravati, ali neće biti odobreni svi – kazao je Božo Pavičin.

(hrt.hr)