U Virovitici održano senzoričko ocjenjivanje meda: Od 72 uzorka najbolji će osvojiti 15. Zlatnu žlicu

U prostorima Udruženja obrtnika Virovitica u organizaciji Virovitičko-podravske županije i HGK – Županijske komore Virovitica, a u suradnji s pčelarskim udrugama s područja županije, u ponedjeljak je održano senzoričko ocjenjivanje meda. To je 15. županijsko i 12. međunarodno ocjenjivanje meda, koje se godinama održavalo u sklopu sajma Agroexpo.

Ove godine zbog pandemije koronavirusa neće biti sajma pa je ocjenjivanje organizirano zasebno. Postupak senzoričkog ocjenjivanja obavilo je ocjenjivačko povjerenstvo na čelu sa sveučilišnim profesorom Draganom Bubalom, s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Osim njega u povjerenstvu su bili: Lidija Svečnjak (Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu), Saša Prđun (Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu), Andrea Poslek (HGK ŽK Virovitica), Edita Černi (Zavod za javno zdravstvo Sveti Rok Virovitičko-podravske županije), Ivan Ivanec (Zavod za javno zdravstvo Sveti Rok Virovitičko-podravske županije) i Ljubica Kravarščan (Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva Ministarstva poljoprivrede – Podružnica VPŽ).

Povjerenstvo je ocjenjivalo čistoću, bistrinu, boju, miris i okus meda, a uz članove povjerenstva bio je i predsjednik HGK ŽK Virovitica Zlatko Pleša, kao i Dario Ripli i Predrag Mrmoš, iz Upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu Virovitičko-podravske županije.

Irena Špehar iz Zavoda za javno zdravstvo Sveti Rok Virovitičko-podravske županije napravila je pet kemijskih i fizikalnih analiza medova. Od 74 uzorka dva uzorka na toj analizi nisu prošla zbog većeg udjela vode od dozvoljenog.

Konačni rezultati će biti poznati do kraja dana, a svečano proglašenje najboljih biti će dogovoreno naknadno u dogovoru s organizatorima.

(www.icv.hr, mš)