UZOOR održao tribinu o različitostima u Slatini: Nastupili Ivanka Mazurkijević i Damir Martinović Mrle

Udruga za obrazovanje i održivi razvoj (UZOOR) iz Slatine prije mjesec dana započela je s provedbom projekta ”U redu je biti drugačiji”, a u sklopu kojeg je jučer (subota) u Parku 136. slatinske brigade održana prva aktivnost, odnosno tribina.

Projekt je odobrilo Ministarstvo za demografiju, mlade, obitelj i socijalnu politiku, a UZOOR-u su partneri na projektu Društvo ”Naša djeca” Slatina, Udruga osoba s invaliditetom Slatina i Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Vretenac Slatina, dok im podršku pruža i Turistička zajednica grada Slatine koja je bila suorganizator tribine kao i interaktivne glazbene radionice, koju su nakon tribine održali Kišni razdraganci, sve uz poštivanje epidemioloških mjera i fizičke distance u čemu su organizatorima pomogli članovi slatinske HVIDR-e, Aleksandar Kiš i Stjepan Trevizan.

IMG 3116

Panel raspravu vodila je Helena Hegediš, a uvodnu riječ preuzela je predsjednica Udruge UZOOR Danijela Maravić, koja je ukratko predstavila projekt ”U redu je biti drugačiji”. Tom je prilikom istaknula kako je projekt usmjeren smanjivanju vršnjačkog nasilja kroz niz organiziranih edukacija i interaktivnih radionica na kojima će se udruživanjem različitih dionika, osobito djece i mladih, kroz razgovor o različitostima s kojima se susrećemo u svakodnevnom životu razviti svijest o prihvaćanju istih, povećati tolerancija na različitosti kod djece i mladih i time utjecati na smanjenje svih oblika nasilja nad i među djecom i mladima.

Psihologinja Ksenija Vujanović-Juras, dopredsjednica Udruge osoba s invaliditetom Slatina, govorila je o predrasudama, te istaknula da su ljudi isti što se tiče potreba. Svi imamo iste potrebe, od psiholoških potreba kao što su ljubav, moć, sloboda i zabava, naravno moć u najpozitivnijem smislu što se tiče stručnosti, kompetentnosti i sposobnosti, ali da je način zadovoljavanja tih potreba različit kod svakog čovjeka.

IMG 3110

Voditeljica i mentorica ”Škole neovisnog življenja” u sklopu projekta ”Nauči me i uspjet ću” Udruge Vretenac Slatina Jasna Horvat na tribini je predstavila slatinske Vretence, te govorila o njihovim projektima. Upoznala je sve nazočne s članovima udruge kao i s volonterima koji su upisani u Leksikon ”Sve boje Vretenaca”, koji je udruga ove godine objavila u online izdanju s ciljem smanjivanja različitosti.

Na kraju panel rasprave nekoliko svojih razmišljanja o različitostima i predrasudama s publikom su podijelili i Kišni razdraganci, odnosno Ivanka Mazurkijević i Damir Martinović Mrle, koji su u Slatinu stigli iz Rijeke, a potom razveselili mališane pjesmama o oblaku, jastuku, balonu…

IMG 3158

(www.icv.hr, adf, mf; Foto: D. Fišli)

[g-gallery gid=”605932″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content