Financijska sredstva iz Nacionalnog programa dobit će registrirani pčelari koji rade na području RH

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju završila je obradu svih zaprimljenih zahtjeva za pčelarsku godinu 2020., a u okviru provedbe mjera Nacionalnog pčelarskog programa za razdoblje od 2020. do 2022. godine. Ukupan iznos raspoloživih sredstava predviđen omotnicom za 2020. godinu u potpunosti je iskorišten te su isplaćena sredstva korisnicima u ukupnom iznosu od 14,8 milijuna kuna.

– Pčelarski sektor financira se kao i drugi sektori kroz svoj nacionalni program, pa tako i pčelari imaju svoj nacionalni program koji se donosi za trogodišnje razdoblje i koji se financira dualno, 50 posto sredstvima Europske komisije, a drugih 50 posto sredstvima Ministarstva poljoprivrede, a to je za ovu godinu iznos od 14,8 milijuna kuna koje se kroz 8 različitih mjera pomaže pčelarima za sufinanciranje pčelarskih potreba – objasnio je predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza Željko Vrbos koji je pri tom napomenuo da prava na ta sredstva imaju oni pčelari koji su registrirani i legalno rade na području RH.

– Mi već drugu godinu za redom tu omotnicu koristimo u stopostotnom iznosu, no držim da su ti iznosi premali i trebalo bi ih povećati kako bi pčelari imali izdašnije potpore, pogotovo u ovako lošim godinama kao što je i ova. No, mislim da se to neće moći učiniti sve dok postoje oni pčelari koji nemaju legaliziran posao. Naime, ta količina sredstava koja se izdvaja za svaku godinu ovisi o broju pčelinjih zajednica koje su pčelari prijavili do 31. prosinca 2019., taj iznos se množi sa određenim koeficijentom i on predstavlja referentnu vrijednost za sredstva Nacionalnog pčelarskog programa za narednu godinu – kaže Vrbos i dodaje da je došlo do manjeg pada broja košnica, jednim dijelom uvjetovano i zbog tog što se neki pčelari nisu legalno prijavljivali svoje košnice.

– Zbog tog manjeg broja prijavljenih košnica smanjila su nam se i sredstva. Imali smo nekoliko godina 18 milijuna kuna, a sada je to 14,8 milijuna. No utješni je podatak da sada već imamo blagi porast broja prijavljenih pčelinjih zajednica, tako da vjerujemo da ćemo se u dogledno vrijeme ponovo vratiti na onaj realni iznos, a to je od nekih 18 pa do 20 milijuna kuna za svaku godinu. Za sada imamo prijavljenih oko 470.000 košnica, ali vjerujem da ih ima čak i do 550.000 jer kao što sam i napomenuo, postoji određen broj pčelara koji ne želi biti u legistlativi, odnosno onih koji žele pčelariti samo za sebe. No moraju biti svjesni da kao takvi ne mogu koristiti sredstva iz omotnice. To je u redu, jer ako nije prijavljen, ne bi bilo pošteno da koristi sredstva za koja nije doprinio. Stoga i ovim putem pozivam sve pčelare koji to još nisu učinili, da do 31. prosinca ove godine prijave svoje pčelinje zajednice, a ako to ne učine smatrat ćemo da rade u ilegali – upozorio je predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza Željko Vrbos.

(www.icv.hr, bs)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content