FOTO Lipa kao simbol vječne borbe za boljitak: U dvorištu Visoke škole u Virovitici posađena sadnica Gupčeve lipe

U dvorištu Visoke škole u Virovitici, između restorana i zgrade škole, danas (petak) je posađena sadnica Gupčeve lipe.

Naime, uzgoj sadnica Gupčeve lipe projekt je Turističke zajednice grada Donje Stubice koji je realiziran sa znanstvenicima Hrvatskog šumarskog instituta u suradnji s Ministarstvom kulture Republike Hrvatske.

Lokacija sadnje lipe u Virovitici nije slučajna. Naime, Visoka škola nalazi se upravo u ulici nazvanoj po vođi Seljačke bune Matiji Gupcu. Donator lipe je Virovitičanin Mladen Carević, a uz njega i gradonačelnika Ivicu Kirina koji je posadio klon Gupčeve lipe, na ovom događaju nazočili su i njegovi zamjenici Vlasta Honjek Golinac i Damir Marenić te ostali suradnici, predstavnici Visoke škole na čelu s dekanom Oliverom Jukićem, djelatnici Flore VTC te članovi KUD-a Virovitica.

IMG 2252 Medium

Mladen Carević poznat je kao nekadašnji vrlo uspješan sportaš, a između ostalog i kao dobar jedriličar. Upravo ga je ta njegova strast prema jedrenju dovela do poznanstva s doktorom znanosti Mladenom Ivankovićem sa Hrvatskog šumarskog instituta.

-Našem poznanstvu pomoglo je i što smo imenjaci, kroz smijeh nam je rekao Mladen Carević koji je iskazao zadovoljstvo što je Grad Virovitica prepoznao želju da se klon Gupčeve lipe posadi upravo u Virovitici;

-Ivanković me pitao želim li klon lipe, što sam ja objeručke prihvatio, a gradonačelnik Kirin odlučio da se lipa odmah posadi. Sretan sam zbog tog, jer lipa osim što daje divan hlad i lijepo izgleda, ima i simboliku vječne borbe za boljitak, posebice onih najugroženijih slojeva našeg društva – napomenuo je Carević.

IMG 2258 Medium

Djelatnica Flore Vtc d.o.o. Nedjeljka Županić koja je jedna od glavnih inicijatora ovakvih projekata, sa zadovoljstvom je istakla da što se nakon Aleje maturanata koja sada broji 185 zasađenih stabala, klon poznate Gupčeve lipe upravo nalazi u krugu Visoke škole u Virovitici.

– Lipa je po starim vjerovanjima drvo života, a uz to je vrlo rasprostranjena i pogodna za sadnju. Osim toga, namjera je bila da se zaštiti od svih eventualnih nezgoda, neovisno radi li se o nezgodama mehaničke naravi, vandala ili vremenskih neprilika, jer ovdje na lijepoj zelenoj površini u krugu škole, ako mi i buduće generacije budu pažljive, ovo drvo će pustiti svoju krošnju na radost sadašnjih i budućih studenata Visoke škole i žitelja grada Virovitice – rekla je Nedjeljka Županić.

IMG 2261 Medium

Kako je tom prigodom istakao gradonačelnik Ivica Kirin, osim što će lipa ukrašavati prostor Visoke škole i služiti kao mjesto za odmor, sadnja lipe ima i svoju simboliku za grad Viroviticu:

-Iskoristili smo prigodu da ovom svečanom sadnjom klonirane Gupčeve lipe, najavimo građanima Virovitice da želimo drugačiju Viroviticu. U sljedećih nekoliko godina obnoviti ćemo sve drvorede i posaditi nove, ne samo u ulicama nego i na rubnim dijelovima grada, uz nerazvrstane ceste i poljske puteve. Želimo to za nas koji živimo sada, ali i za buduće naraštaje koji dolaze iza nas. Napomenuo bih da smo zahvaljujući suradnju sa Šumarskim fakultetom i Hrvatskim šumama unazad nekoliko godina proveli razne inicijative, a jedna od njih je i izgradnja budućeg dendrološkog parka uz rijeku Ođenicu u kojemu bi bile sadržane sve šumske vrste koje obitavaju na području Hrvatske i ovog dijela Europe. Na taj način osim što bi oplemenili prostor oko rijeke Ođenice, taj projekt bi imao i rekreativnu i edukativnu namjenu – rekao je o jednom od budućih projekata gradonačelnik Ivica Kirin.

(www.icv.hr, bs, foto: B. Sokele)

[g-gallery gid=”608233″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content