Kristijan Plečić uzgaja japanske prepelice: Kupci ih traže zbog mesa koje ima malo kalorija, no nama su poput ljubimaca, jedemo samo jaja

Japanska prepelica, vrsta nastanjena u Istočnoj Aziji, koja živi na travnjacima i obrađenim poljima, našla je svoje mjesto i u Sjevernjaku, točnije Rezovcu. O njihovom uzgoju sve zna Kristijan Plečić iz Milanovca, jedan od nekoliko uzgajivača ove specifične vrste na našem području.

– Sve je počelo iz hobija. Inspiraciju sam pronašao na internetu čitajući razne članke i u razgovoru s prijateljem koji ih također uzgaja. Najveći razlog uzgoja ove vrste jest što sam želio da se moja obitelj i ja hranimo zdravije. Jaja japanskih prepelica imaju visoke nutritivne vrijednosti koje sadrže vitamine, minerale i esencijalne kiseline, te pomažu u izlječenju mnogih bolesti i zato su tražena – rekao je K. Plečić.

prepelice 8 Custom

Govorio nam je i o kvaliteti prepeličjeg mesa. Meso prepelice se smatra dijetnom hranom – energetska vrijednost mu je 134 kilokalorija na 100 grama. Ima jedinstvena svojstva: poboljšava stanje kod kroničnih bolesti, poboljšava tonus te jača kosti, sadrži fosfor i sumpor koji su bitni tijelu za bolje funkcioniranje probavnog trakta, a kalij pospješuje rad mozga i kardiovaskularnih stanica. Nije stoga čudo što ga kupci odabiru za namirnicu na svom tanjuru.

– Moja obitelj i ja još uvijek ne konzumiramo meso, nama su japanske prepelice poput ljubimaca i jedemo samo prepeličja jaja. Imam svoje matično stado od 30 komada nesilica koje u prosjeku dnevno daju do 25 jaja. Nabavio sam ih preko oglasa, na internetu, no može ih se naći i na Burzi hrane – ističe naš sugovornik.

prepelice 10 Custom

Pojasnio nam je da mlada prepeličja jaja stavlja u inkubatore. Da bi inkubiranje bilo uspješno, potrebno je čuvati jaja na temperaturi 37,5°C i vlazi od 60 posto. Za sve koji misle da je uzgoj prepeličjih jaja jednostavan ili brz proces, zanimljiv je podatak da bi inkubacija trebala trajati 17 dana. Pritom je potrebno jaja okretati barem tri puta dnevno kako bi se spriječilo da se embrionalne membrane zalijepe za ljusku. Jaja je potrebno i ventilirati, kaže.

– Kada se prepelići izlegu, suše se do šest dana. Duže nije dopušteno zbog dehidracije. U rastu im je potrebna svjetlost kao i pilićima – ističe K. Plečić.

prepelice 3 Custom

MUŽJAKE RAZLIKUJE PO MRLJI

Odrasle prepelice su bež boje s tamnijim mrljama. Razlika između mužjaka i ženke je u tamnijoj mrlji kod očiju koju imaju samo mužjaci.

– Moji mužjaci teže oko 150 grama, a ženke su puno jače, do 250 grama i treba im se osigurati prostor kako ne bi odletjele. Tko ih uzgaja za meso, poželjno im je priskrbiti dovoljno zelenila, što za sama jaja nije toliko neophodno – priznao je K. Plečić, gledajući pritom malo matično stado na koje je ponosan.

(www.icv.hr, ak, foto: M. Rođak)

prepelice 2 Custom

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content