Održana završna konferencija projekta „Energetska obnova zgrade dječjeg dispanzera, opće medicine, ginekoloških ordinacija i uprave Opće bolnice Virovitica”

Završen je projekt “Energetska obnova zgrade dječjeg dispanzera, opće medicine, ginekoloških ordinacija i uprave Opće bolnice Virovitica”. Riječ je o projektu vrijednom 2.718.744,45 kuna, a koji je sufinanciran sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u iznosu od 1.650.912,85 kuna. Projekt, čiji je nositelj Opća bolnica Virovitica, sufinancira i Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u iznosu od 851.705,28 kuna. Tako će osnivač, Virovitičko-podravska županija, za ovu energetsku obnovu od ukupnog iznosa osigurati tek 216.126,32 kuna. Projekt je izradila županijska Razvojna agencija VIDRA.

Danas (utorak) održana je završna konferencija na kojoj su prezentirani rezultati projekta koji je trajao 24 mjeseca. Zgrada je prije obnove pripadala energetskom razredu E, a nakon svih radova prešla je u B razred.

– Obnovom je povećana toplinska zaštita krova iznad grijanog prostora, povećana je i toplinska zaštita vanjskog zida, kao i zaštita poda prema vanjskom prostoru. Zamijenjena je vanjska stolarija te uveden sustav daljinskog očitanja potrošnje energije i vode i sustav kontrolnih mjerila energenata i vode. Cilj projekta je bio uštedjeti u trošku toplinske energije, što je i postignuto. Sada ćemo uštedjeti nešto više od 51 posto – rekao je Blažević.

IMG 9398
Foto: K. Toplak

Upravo novac koji se uštedi bit će usmjeren za druge potrebe, naglasila je županijska pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, branitelje i socijalnu skrb Melita Sirovica.

– Sav novac koji ostane od sredstava za energente struje i plina, koji su najveći troškovi po zimi, prenamjenjuju se u ulaganje u opremu, vozni park i edukaciju naših liječnika. Ovakve energetske obnove vrlo su bitne za stvaranje ušteda, a ne bi bile moguće bez europskih sredstava jer je riječ o poprilično velikim investicijama – rekla je Sirovica i dodala da je Županija u posljednje četiri godine uz pomoć europskih fondova obnovila gotovo 90 posto zdravstvenih ustanova kojima je osnivač.

Da je riječ o važnim investicijama, istaknuo je i županov zamjenik Darko Žužak.

– Uz pomoć europskih fondova radimo projekte koje ne bismo mogli sami. Za našu županiju koja nema velika izvorna sredstva ovo je vrlo bitno. Osim što štedimo novac za energente, poboljšavamo uvjete rada liječnicima i pacijentima. A ono što je najvažnije, nećemo stati s energetskim obnovama. Već imamo pripremljenu dokumentaciju za energetsku obnovu ostalih zgrada u kompleksu Opće bolnice čija je vrijednost oko 27 milijuna kuna, samo čekamo raspisivanje natječaja kako bismo ga prijavili – rekao je Žužak.

(www.icv.hr, ml)

ob vtc logici

[g-gallery gid=”607891″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content