Općina Čađavica pomaže pri stambenom zbrinjavanju: Deset mladih obitelji lakše će do vlastitog krova nad glavom

Općina Čađavica je u rujnu ove godine raspisala Javni poziv za dodjelu potpora za sufinanciranje kupnje, gradnje i rekonstrukcije prve nekretnine za stanovanje na području općine namijenjen mladima do 35 godina. Već u listopadu potpisani su ugovori s 10 mladih obitelji kojima će Općina pomoći s 15.000 kuna pri stambenom zbrinjavanju.

Uvjeti za dobivanje sredstava iz navedene potpore bili su da supružnici nisu stariji od 35 godina, da do sada nisu imali nekretninu te da određeni broj godina žive na području općine Čađavica. Namjerava se i sljedeće godine nastaviti s ovakvim aktivnostima, a nije isključeno ni da će potpore rasti, ovisno o situaciji, doznajemo iz Općine.

Svjesni situacije u Hrvatskoj po pitanju demografije, Općina se uz sve mjere koje je do sada poduzimala odlučila i na ovu „financijsku injekciju“. Sve mjere imaju jedan cilj: zadržati mlade obitelji u Hrvatskoj, ali i u lokalnoj zajednici u kojoj su odrasle, kaže načelnik Mirko Rončević.

– U posljednje vrijeme dosta se govori o smanjenu prireza koji gradovi i općine ubiru od svojih stanovnika, no Općina Čađavica može se pohvaliti da nikada nije imala prirez. To je mnogima zasigurno jedan od važnih čimbenika u odluci zašto živjeti baš ovdje. Mi radimo na stvaranju pretpostavki koje će poboljšati demografsku sliku, a ono što brojne mještane veseli, svakako je i skorašnje otvaranje vrtića – ističe M. Rončević, spomenuvši pritom kako Općina pomaže putem potpora roditeljima: od pomoći za novorođenčad do predškolskog programa, školskog pribora, autobusnih karata, smještaja u učeničkim domovima…

U Općini se nadaju kako će u ovoj, novoj pomoći mladi vidjeti znak dobre volje da se mogu javiti u Općinu sa svojim problemima i za njih naći rješenje.

– Mi ćemo im pokušati pomoći da se u svojim malim općinama ne osjećaju zapostavljeni u odnosu na velike gradove. Kroz ovakve mjere pokušat ćemo pomoći mladima, zainteresirati ih za ostanak u našoj općini, pomoći im da se izgrade kroz zaposlenje, a tu su još i brojni drugi sadržaji koje im Općina ima namjeru osigurati kako im ništa ne bi nedostajalo – rekao je načelnik Rončević.

ZA OBITELJ KARAMARKOVIĆ OVO JE DOBRODOŠLA POTPORA
Novac ćemo uložiti u obnovu

Deset mladih obitelji s potporama od 15.000 kuna dobilo je vjetar u leđa kada je riječ o ostanku u općini Čađavica. Jedna od njih je i obitelj Mladena Karamarkovića. Njih četvero budućnost vidi upravo ovdje i to zbog svega što im Općina pruža.

– Iznos od 15.000 kuna svakako će dobro doći i ovo je hvalevrijedna akcija Općine Čađavica. Dobiveni iznos prvenstveno će biti utrošen za kupnju PVC stolarije koju smo već počeli obnavljati – zadovoljan je Mladen, čija se obitelj odlučila na ostanak „na svome“.

Kažu kako za onoga tko želi raditi, posla uvijek ima. Dokazuju to i sami. Ne skrivaju da su za poljoprivrednike teška i izazovna vremena, no snažna volja i želja dovoljno su im dobar razlog da, kako kažu, ostanu na putovima svojih predaka.

Njihova farma danas ima oko 40 krava, a jednim dijelom vezani su i uz poljoprivredu, na kojoj u općini Čađavica svakako uvijek ima posla. Od četiri člana obitelji, dvoje je male djece koja se već sada vesele životu u Čađavici i polasku u novi vrtić.

– Vrtić je jedna izuzetno korisna stvar ne samo za roditelje nego prvenstveno za djecu kojoj se na taj način pruža prilika učiti, ali i družiti s drugom djecom – naglašava Mladen.

HRVOJE MATIJAŠKO GRADI KUĆU OD TEMELJA
Njemačka nije obećana zemlja, naša obitelj ostaje ovdje – u Čađavici

Tezu da je svugdje lijepo, ali kod kuće najljepše potvrdio nam je i Hrvoje Matijaško, mještanin Čađavice koji je svoj kruh odlučio potražiti u popularnom odredištu brojnih obitelji u današnje vrijeme – Njemačkoj. Naizgled idealni uvjeti rada vani, privukli su i Hrvoja pa je ostavio svoj rodni kraj te sreću pokušao tražiti u toj „obećanoj zemlji“. No, već s prvim danima, priča nam Hrvoje, uvidio je da to nije ono što on želi, ali i da brojne priče onih koji su tamo otišli nisu uvijek kakvima se čine.

– Uvjerio sam se i sam u „rad na crno“, nepoštivanje dogovorenih uvjeta, izuzetno skup način života, te sam spakirao kovčege i vratio se tamo gdje je najljepše – kući – o kratkom njemačkom iskustvu ispričao nam je Hrvoje, ponosni suprug i otac jednomjesečne bebe. Obitelj ostaje u Čađavici, kaže, a pomoć Općine im je itekako dobrodošla. Temelji su pri kraju pa će dobivenih 15.000 kuna iskoristiti za nastavak izgradnje obiteljske kuće.

(www.icv.hr, iv)