S.O.S. Virovitica i PU virovitičko-podravska održali javnu akciju s ciljem informiranja javnosti o pružanju pomoći i podrške žrtvama i svjedocima kaznenih djela

Udruga S.O.S. Virovitica u suradnji sa PU virovitičko-podravskom danas (petak) je ispred Gradske knjižnice i čitaonice u Virovitici održala javnu akciju u sklopu programa „Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela“ kojeg financira Ministarstvo pravosuđa i uprave RH. On za cilj ima podići razinu znanja, vještina i kompetencija predstavnika organizacija civilnog društva za pružanje pomoći i podrške žrtvama i svjedocima kaznenih djela.

Najčešća pitanja građana bila su vezana upravo uz mogućnost koju mogu ostvariti u okviru navedenog programa, rekla nam je tom prigodom djelatnica udruge SOS Virovitica, Danijela Vuković Litarac.

– Važno je da građani znaju da odgovore na sva svoja pitanja mogu dobiti u prostorijama udruge SOS Virovitica. Sve naše usluge su besplatne i obuhvaćaju emocionalnu i praktičnu pomoć, besplatno pravno psihološko savjetovanje, kao i pratnju na sud, državno odvjetništvo, policiju i Centar za socijalnu skrb, dakle na sve one institucije koje su umrežene radi rješavanja problema žrtava nasilja.

Važno je napomenuti da dajemo posebnu podršku osobama koje nisu prijavile kazneno djelo, dijelom od nekog svog straha od institucija, odnosno straha da nasilnik, ponukan provedbom procesa, počini još gore nasilništvo. Najčešći prijavljeni oblici nasilja su nasilje u obitelji i potpuno zanemarivanje starijih osoba. Sa zadovoljstvom mogu ustvrditi da je odaziv žrtava nasilja veći nego prije, a vjerujem da će s vremenom dodatno porasti – rekla je Litarac.

Da bi osigurali žrtve nasilja, institucije, odnosno Policija i Centar za socijalnu skrb smještaju ih u privremena skloništa za žene i djecu, žrtve obiteljskog nasilja. U Virovitičko-podravskoj županiji za sada ne postoji takav tip smještaja, ali kako nam je rekla predsjednica udruge SOS Virovitica Desa Kolesarić, postoje izgledi da bi se taj problem mogao riješiti do kraja ove godine.

– U tijeku je obavljanje potrebnih radnji za otvaranje privremenog skloništa za žene i djecu, žrtve obiteljskog nasilja. Još uvijek smo u izradi dobivanja licence od Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Napominjem da za dobivanje licence moraju biti zadovoljeni svi tehnički uvjeti koje propisuje Pravilnik o minimalnim standardima pružanja socijalnih usluga, tako da se nadamo da ćemo ovih dana nešto više saznati o tome da li ćemo moći dobiti potrebnu licencu. Nakon toga nam slijedi zapošljavanje osoba koje će raditi u „Sigurnoj kući“, a svesrdno se nadam da ćemo do kraja kalendarske godine uspjeti sve to odraditi i krenuti s radom skloništa – rekla je predsjednica udruge SOS Virovitica Desa Kolesarić.

(www.icv.hr, bs)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content