SVEČANA DODJELA DIPLOMA U Virovitici majstorski ispit položio 41 kandidat iz osam županija: Doznajte tko su novi majstori

blank

U prostorijama Obrtničke komore u Virovitici, a u organizaciji HOK – Obrtničke komore Virovitičko-podravske županije danas (srijeda) je održana svečana podjela majstorskih diploma za jesenski rok 2019. i proljetni rok 2020. godine.

U jesenskom roku ispit je položio 21 kandidat iz šest županija, dok je u proljetnom roku ispit položilo 20 kandidata iz četiri županije. Školovali su se za 20-ak zanimanja, od kojih je najviše bilo automehaničara (7). Osim iz Virovitičko-podravske, kandidati su u Virovitici majstorski ispit polagali i iz, Istarske, Primorsko-goranske, Zagrebačke, Grada Zagreba, Bjelovarsko-bilogorske, Koprivničko-križevačke i Osječko-baranjske županije.

U Područnoj obrtničkoj komori Virovitičko-podravske županije, do danas je majstorski ispit položilo ukupno 1.466 osoba i po tom podatku, ova obrtnička komora je među prvih pet komora u Hrvatskoj

Svečanoj dodjeli majstorskih ispita nazočili su virovitičko-podravski župan Igor Andrović i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu VPŽ Bojan Mijok.

majstori 2

Na samom početku sve nazočne pozdravili su predsjednik POK VPŽ Stjepan Kenjerić i tajnik Božidar Jeremić, poželjevši kandidatima puno sreće u daljnjem radu.

–  Mislim da je ovo od velikog značaja kako za buduće majstore, tako i sadašnje koji nisu imali majstorski ispit. Na taj način mogu postati konkurentniji na hrvatskom, ali i na europskom tržištu. Ovo je najveći stupanj majstorskog zvanja, odnosno peti stupanj koji se u Europi priznaje kao vrh majstorstva. U Hrvatskoj postoji kronični nedostatak dobrih majstora, pa bi iskoristio ovu priliku i poručio svima koji rade u fušu da se prihvate posla i dođu ovdje u Obrtničku komoru kako bi im pomogli da otvore svoj obrt, da rade kako treba, a ne na crno i da svi zajedno postanemo konkurentni – naglasio je Kenjerić.

majstori 8

Majstorske diplome kandidatima koji su ispit položili u jesenskom i proljetnom roku uručili su predsjednik županijske Obrtničke komore Stjepan Kenjerić i župan Igor Andrović.

– Drago mi je što ste shvatili koliko stručnost i znanje u obrtništvu ima veliko značenje i smisao za razvoj cijelog gospodarstva. S položenim majstorskim ispitom imate priliku otvarati svoje obrte i naravno prenositi znanje na iduće kandidate – rekao je, između ostaloga, župan Igor Andrović i čestitao kandidatima na velikom trudu.

majstori 26

Majstorski ispiti su kruna obrtničkih zanimanja te često preduvjet za otvaranje vlastitog obrta ili primanja naučnika na stručnu praksu.

U Područnoj komori Virovitičko-podravske županije može se polagati majstorski ispit u čak tridesetak zanimanja, od čega su najpopularniji frizeri, automehaničari, kuhari, natkonobari, instalateri grijanja i klimatizacije. Jedan od zadovoljnih, novopečenih majstora je i Kristijan Gudlin iz Petrijevaca (Osječko-baranjska županija), kojemu je danas uručena majstorska diploma za zvanje kuhar.

majstori 16

-Još od prije imam položen jedan ispit za majstora konobara, pa sam odlučio položiti još jedan majstorski ispit pošto dolazim iz obiteljskog obrta koji se dugi niz godina bavi ugostiteljstvom, a majstorski ispit položio sam kako bi u budućnosti mogao otvoriti i vlastiti obrt i svoja znanja prenositi na druge. Prvi majstorski ispit položio sam u Osijeku, a za drugi sam se odlučio doći u Virovitičko-podravsku županiju, s obzirom da se bavimo i nekom vrstom turizma, pa eto, da upoznam i druge krajeve. Ovdje mi se najviše svidio topli prijateljski pristup – rekao je Gudlin.

majstori 4

Unatoč izazovnim vremenima pandemije koronavirusa, Hrvatska obrtnička komora organizira i dalje prema ustaljenom rasporedu polaganje majstorskih ispita.

Listu kandidata kojima su uručene diplome pogledajte OVDJE

(www.icv.hr, ts, vpz.hr, foto: K. Toplak)

[g-gallery gid=”607994″]