Unatoč lošoj godini za pčelare, Marijan Tržić će 2020. godinu pamtiti po osvajanju „Zlatne žlice“ Virovitičko-podravske županije

– Imam 60 godina i 35 godina staža u pčelarstvu, ali nikad tako loša godina nije bila kao ova – kazao je Marijan Tržić, pčelar iz Grabrovnice na području općine Pitomača.

No, Marijan će ovu godinu ipak pamtiti po nečemu. On je osvajač „Zlatne žlice“, kao ukupni pobjednik 15. županijskog i 12. međunarodnog ocjenjivanja meda. Njegov med od lipe oduševio je ocjenjivački žiri pa mu je župan Igor Andrović u ime organizatora uručio “Zlatnu žlicu” uz nazočnost predsjednika HGK ŽK Virovitica Zlatka Pleše koji mu je dodijelio zlatni tanjurić te županijskog pročelnika za gospodarstvo i poljoprivredu Bojana Mijoka.

I dok podcrtava kako je u ovom uspjehu „nemjerljivu ulogu imala njegova supruga Nedeljka“, ističe da će ove godine meda biti manje čak do 70 posto. On u Maloj Črešnjevici broji 130 košnica, a u nekim klimatološki boljim vremenima znao je „navrcati“ i više od 3 tone prvoklasnog meda. Ove godine, kako on tako i drugi pčelari, zbrajaju minuse. Neće ovo biti godina koja će se pamtiti, iako je Marijanov med bio vrhunski.

IMG 8098
Foto: K. Toplak

– Ovo je šlag na tortu u mojih 35 godina rada u pčelarstvu. Danas mladi pčelari izdrže godinu, dvije tri, a ja sam tu već 35 godina. To je rad od jutra do mraka. Neki misle da se samo vrca med, no tu je jako puno posla, ali i pogleda u nebo. Ove godine prvo je bila blaga zima pa je došao snijeg pa su bile niske temperature i mraz… Bio je to slijed loših događaja nepovoljan za pčelare – podcrtao je Marijan Tržić.

Marijana na tržnici u Pitomači znaju svi. Njegov med je ekstra kvalitete, a kako meda ove godine nema, cijena mu je počela rasti. Lani se na veliko prodavalo po 28, a ove godine je 33 kune. Na tržnici se kreće od 45 kuna.

Svih ovih godina, prestižno pčelarsko priznanje „Zlatna žlica“ se dodjeljivala u sklopu Agroexpa, županijske manifestacije koja je pri kraju ljeta, nudila “najbolje od najboljeg” s plodnih polja Slavonije i Podravine.

– Nažalost ove godine, zbog COVIDA-19, nismo održali manifestaciju u sklopu Agroexpa. To je uvijek bila prigoda zahvaliti našim poljoprivrednicima, pčelarima, voćarima, povrtlarima, vinarima, svima onima koji se bave poljoprivrednom za njihov trud koji su uložili stvarajući svoje proizvode. Ove godine smo održali ocjenjivanje meda održavajući dugogodišnju tradiciju. Godina nije bila dobra za pčelare, ali kako smo čuli, med je iznimne kvalitete. Zahvaljujem se svim pčelarima koji su sudjelovali i dali med na ocjenjivanje, kao i HGK ŽK Virovitica s kojim smo to zajedno organizirali – naglasio je župan Igor Andrović.

IMG 7976
Foto: K. Toplak

Inače, ove godine je Virovitičko-podravska županija za pojedine jedinice lokalne samouprave, koje su to predložile za svoja područja, proglasila prirodnu nepogodu zbog mraza koji je pogodio bagrem, pa će na ime toga, pčelari moći ostvariti određeni povrat sredstava, a poljoprivrednicima je Županija dala i milijun kuna potpore kako bi lakše prebrodili trenutne okolnosti.

Pčelarima su na sudjelovanju na ovom ocjenjivanju zahvalili i predsjednik HGK ŽK Virovitica Zlatko Pleša, kao i županijski pročelnik za gospodarstvo i poljoprivredu Bojan Mijok, uz naglasak „da iduća godina bude bolja i plodnija za pčelare“.

Ove godine, od ukupno 72 ocijenjena uzorka, njih 11 je osvojilo zlato, 42 su bila srebrna, a 19 brončanih. Senzoričko ocjenjivanje je provedeno u organizaciji Grupacije pčelarstva Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Virovitica i Virovitičko-podravske županije, a u suradnji s Pčelarskim udrugama s područja županije, u prostorima Udruženja obrtnika Virovitica.

(vpz.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content