VISOKA ŠKOLA VIROVITICA Počela nova akademska godina, studenti nastavu slušaju u dvije smjene

Danas (ponedjeljak), 5. listopada, započela je nova akademska godina na Visokoj školi za menadžment u turizmu i informatici u Virovitici. Nakon više od pet mjeseci studenti preddiplomskih studija vratili su se klasičnoj nastavi u predavaonicama, iako uz pridržavanje brojnih epidemioloških mjera. S obzirom na situaciju, u Visokoj školi kažu, spremni su za ovu, po svemu sudeći, neobičnu akademsku godinu.

Naime, prostor Visoke škole nekada je bio osim svoje primarne funkcije – obrazovne institucije, mjesto druženja, no kako trenutno živimo u novom normalnom, druženja ove godine čini se neće biti.

DOBRA ORGANIZACIJA 

-Nova akademska godina počinje sukladno epidemiološkim mjerama koje vrijede na području cijele Hrvatske. Za studente smo otvorili dva ulaza u Visoku školu, podijelili smo izvođenje nastave u dvije smjene i dva krila, pri čemu su studenti jedne studijske grupe tijekom jednog dana uvijek u istoj prostoriji, nema promjena istih, raspored sjedenja je fiksiran i točno se zna na kojem mjestu svaki student sjedi, a sve to bi trebalo zasigurno smanjiti mogućnost širenja virusa.

AKTUALNO visoka skola jukic u krug Custom

Isto tako, ova organizacija trebala bi olakšati posao epidemiolozima ukoliko do pojave virusa i dođe. Još od srpnja smo počeli s pripremama za ovu akademsku godinu, u predavaonicama su postavljene pleksiglas ploče, mjesta za sjedenje su označena, ona mjesta koja nisu dozvoljena su blokirana, a s hodnika su uklonjene sve klupe i jednostavno se trudimo da nema spontanog zadržavanja studenata u grupama – rekao je dekan Oliver Jukić.

Da se kvaliteta nastave neće previše mijenjati, slaže se i profesorica Ivana Vidak koja nam priča kako je jedina promjena u vidu održavanja nastavnog procesa zapravo samo pridržavanje epidemioloških mjera.

– Moja nastava će zapravo biti stara nastava u novo normalnim okolnostima, uz pridržavanje epidemioloških mjera, a razlika u odnosu na “normalna” vremena je jedino u tome što sada trebamo poraditi na savjesti i odgovornosti – ističe.

Iako je za nastavu sve spremno, studenti diplomskih studija još će pričekati početak akademske godine. Njima će nastava početi početkom studenoga, a razlog tome je kako kažu iz Visoke škole Virovitica, obavljanje upisa za studente koji eventualno završe preddiplomski studij te žele nastaviti studirati na diplomskoj razini.

Još jedna novost u odnosu na prošle akademske godine je i prvi susret studenata s Visokom školom, a koji se prije odvijao kroz dekanski sat prvog dana nastave. S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju, dekanski sat danas nije održan, već će se održati pet manjih, za svaki studijski smjer po jedan.

MG 7001

ŽIVOT I UČENJE POD MJERAMA

Unatoč svim navedenim ograničenjima koja proizlaze iz trenutne epidemiološke situacije, zadovoljni su u Visokoj školi, ali u Studentskom domu Virovitica koji je prošlog tjedna započeo s useljenjem svojih stanara. Kako kaže voditelj Studentskog doma Josip Knežević, u Domu se puno toga promijenilo. Stanari su dužni pridržavati se svih propisanih mjera, zabranjena su okupljanja i druženja u domu, a zajedničke prostorije nisu u funkciji.

Nadaju se da do pojave virusa neće doći, a ukoliko i dođe, jasne su procedure prema kojima će postupati u cilju zaštite stanara, ali i svih zaposlenika.

Svakako, jedna izazovna akademska godina je pred Visokom školom Virovitica koja se nada i skorašnjem dobivanju statusa Veleučilišta.

– Formalno su svi uvjeti ispunjeni, pokrenuta je procedura i nadamo se da nećemo morati dugo čekati na status veleučilišta. Imali smo godinu koja je bila COVID obilježena, izborna, bile su promjene u Ministarstvu, a sigurno je i najveća briga bila kako započeti s nastavom, tako da pretpostavljamo da će Ministarstvo sad krenuti i s ovim drugim životnim temama, pa nećemo morati čekati dugo. To ne mijenja nešto drastično što se tiče statusa razine diplome, ali u svakom slučaju to bi bio lijep pokazatelj našega napretka – zaključio je dekan Oliver Jukić.

(www.icv.hr, iv)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content