Vodostaj rijeke Drave na Križnici narastao za pola metra: Skela do daljnjeg ne vozi

Komunalno Pitomača obavijestilo je preko svojih web stranica sve korisnike da skela za Križnicu od jučerašnjeg dana (utorak) ne vozi, a razlog je visoki vodostaj rijeke Drave. Poslovođa Komunalnog Pitomača Darko Tkalčec napomenuo je da je ovo redovni postupak koji za cilj ima spriječiti eventualne nezgode, od onih najlakših, pa do onih težeg razmjera.

– Drava je preplavila graničnu točku za oko pola metra. Mjerenja visine rijeke Drave obavljaju se u Botovu, a trenutno stanje je 300 cm, što za 60 cm premašuje dozvoljenu visinu za prometovanje skelom. U normalnim okolnostima visina Drave u Botovu iznosi 150 cm, a granična visina kojom određujemo rad skele je 240 cm – rekao je Darko Tkalčec koji je i ovim putem zamolio sve korisnike za razumijevanje uz napomenu da će skela ponovo prometovati čim se vodostaj rijeke Drave dovoljno snizi.

Inače visina rijeke Drave u Terezinom Polju danas u 9 sati bila je minus 26 s tendencijom rasta, što je porast uobičajenog vodostaja, no uz napomenu da pripremno stanje vezano uz rijeku Dravu u Terezinom Polju počinje s visinom tek od plus 250 cm. Podsjetimo, najveći vodostaj rijeke Drave u Terezinom Polju bio je 19. srpnja 1972. godine kada je visina iznosila 403 cm u plusu.

Općenito gledano, a prema trenutnoj evidenciji, sve vode u Virovitičko-podravskoj županiji su u porastu, ali još uvijek u normalnom stanju, što znači da je danas u 9 sati na mjernoj stanici u Rušanima, visina Županijskog kanala bila 85 cm, Županijski kanal u Vaškoj iznosio je 120 cm, Drava Vrbovka 373 cm, Potok Vojlovica u Čačincima 53 cm dok je Vučica u Orahovici 24 cm.

(www.icv.hr, bs)

 

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content