Zajednica Mađara VPŽ obilježili mađarski nacionalni praznik: Sjećanje na revoluciju 1956.

U spomen na revoluciju i borbu za slobodu mađarskog naroda, koji se u Republici Mađarskoj slavi kao nacionalni praznik, članovi Zajednice Mađara Virovitičko-podravske županije održali su prigodni program u kojemu su se prisjetili listopadskih događaja 1956. godine, koji su započeli 23. listopada mirnim studentskim prosvjedima protiv jednopartijskog sistema i sovjetske okupacije zemlje, a završili porazom revolucionara od sovjetske vojske, kažnjavanjem političkih vođa smrću i dugotrajnim zatvorom. Tim povodom više od dvjesto tisuća Mađara izbjeglo je iz svoje domovine na Zapad. Do željenih demokratskih promjena došlo je, kao i u cijeloj istočnoj Europi, tek 1989. godine.

Članovi udruge prisjetili su se tih povijesnih dana, kojima su neki od njih i svjedočili kao djeca i nose davne uspomene na trenutke susreta s nesretnim izbjeglicama, priče o njihovim stradanjima i dugotrajnoj razdvojenosti članova obitelji.

Obilježavanju praznika nazočili su i predstavnici udruge Demokratske zajednice Mađara Hrvatske Udruge Novi Gradac s predsjednikom Ištvanom Selešijem, predstavnikom mađarske nacionalne manjine u Virovitičko-podravskoj županiji.

(www.icv.hr, mk)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content