Županijska i gradske HVIDR-e priključuju se akciji “Manje oružja-manje tragedija” PU virovitičko-podravske

Županijska i gradske HVIDR-e priključit će se akciji “Manje oružja-manje tragedija” Policijske uprave virovitičko-podravske. Ove godine akcija će početi od ponedjeljka, 19. listopada, a trajat će do 30. listopada 2020. godine. Cilj akcije je potaknuti građane da dragovoljno predaju oružje, streljivo i eksplozivne tvari.

– U posljednjih nekoliko godina, koliko traje ova akcija na području naše Policijske uprave, građani su dragovoljno predali veliki broj raznog automatskog, poluautomatskog, rasprskavajućeg i eksplozivnog oružja te streljiva, što dovoljno govori da kod građana još uvijek postoji određena količina spomenutog nelegalnog oružja zaostalog iz Domovinskog rata – kažu iz PU virovitičko-podravske.

Uz pomoć predstavnika braniteljskih udruga, na čelu s Matom Bubašem, Mirkom Poljancem i Ilijom Nikolićem, postavit će INFO-pultove na raznim mjestima, odnosno u različitim gradovima gdje će građani moći dobiti sve informacije o vraćanju oružja, streljiva i eksplozivnih tvari.

– Kako se novim Zakonom o oružju nelegalno oružje koje posjeduju građani može dragovoljno vratiti bez sankcija, pozivamo građane koji posjeduju nelegalno oružje da postupe po svojoj savjesti te da djelatnicima za protuesplozijsku zaštitu PU virovitičko-podravske uz predhodni dogovor o preuzimanju, vrate nelegalno oružje. Naime iz dosadašnjih primjera poznato je da ima i onih građana kojima imaju strah ili nelagodu vraćanja nelegalnog oružja policijskim službenicima, što je rezultiralo njihovim neodgovornim postupcima, odnosno nekontroliranom odbacivanju vatrenog oružja, minsko-eksplozivnih sredstava i streljiva na smetlišta, uz prometnice, kanale i slično, a što je predstavljalo veliku opasnost za ljude i životinje.

Nadalje, bitno je naglasiti da putem besplatne telefonske linije na broj policije 192 ili 112 mogu dojaviti informacije o ostavljenom ili pronađenom oružju, odnosno pozvati za anonimnu predaju oružja. Policija jamči potpunu anonimnost i neodgovornost građana u slučaju takve prijave – kažu iz PU VPŽ.

Isto tako, savjetuje se građanima koji imaju nelegalno oružje da oružje i eksplozivna sredstva ne donose sami u policijske postaje, već da o tome obavijeste policiju. Po dojavi će postupati policijski službenici posebno specijalizirani za ovu vrstu poslova u civilu, s civilnim vozilom te diskretno i sigurno preuzeti oružje ili eksplozivna sredstva.

– Ovdje je bitno naglasiti da ako policija prilikom vršenja pretrage doma ili drugih prostorija ili iz nekog drugog razloga kod građana pronađe nelegalno vatreno oružje, streljivo ili minsko eksplozivna sredstva, ta sredstva će biti oduzeta te će osoba biti prijavljena zbog prekršajne ili kaznene odgovornosti. Učinite svoj Dom sigurnijim, riješite se nepotrebnih stvari! – zaključuju iz Policijske uprave virovitičko-podravske.

(www.icv.hr, PU virovitičko-podravska)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content