MISE POD MJERAMA Virovitički župnik fra Bernard: Mise će kao nedjeljna vrijediti svakog dana, zornice u dva termina

Od sutra (subota) epidemiološke mjere koje stupaju na snagu, između ostalog, propisuju i najviše 25 osoba na misnim slavljima. Već prošlog vikenda vjernici Župe sv. Roka u Virovitici su na misama sjedili po posebnom rasporedu i u ograničenom broju kako u crkvi, tako i u samostanskom hodniku.

Budući da nove mjere vrijede do 21. prosinca, period u kojem se u crkvi održavaju mise zornice i ispovijedi, pitali smo župnika župe sv. Roka u Virovitici fra Bernarda Barbarića kako će točno izgledati vrijeme duhovne pripreme za blagdan Božića ove godine.

-Sukladno mjerama, mise će se održavati po redovnom rasporedu, ali sa smanjenim brojem vjernika, do 25 ljudi. Ujedno, subotnja večernja misa u 18.30 sati slavit će se kao nedjeljna. Molimo sve vjernike koji žele slaviti misu u crkvi, da to učine i bilo koji radni dan u tjednu, koja će u ovoj situaciji ‘vrijediti’ kao nedjeljna. Podsjećamo da su redovne mise u 7 sati ujutro te u 18.30 sati navečer – kaže župnik fra Bernard Barbarić.

MISA PUTEM RADIJA

Sukladno preporukama stožera, ali i potrebi vjernika, vraća se prijenos mise putem medija. Svake nedjelje, od 29. studenog do Božića, nedjeljnu misu u 9 sati vjernici će moći pratiti izravnim prijenosom putem ICV radija Virovitice, kao i streaminga na www.icv.hr/radio. Misu na prvu adventsku nedjelju predvodit će fra Vedran Kos.

U ponedjeljak počinju tradicionalne zornice, također pod mjerama.

-Stavili smo dva termina za održavanje misa zornica: u 6 i 7 sati ujutro, kako bi se rasteretio broj ljudi, a oni koji moraju na posao da na njega uspiju stići. Iako je uvijek bio običaj da se vjernici podruže nakon zornica, ove godine druženja nema – kaže fra Bernard, pozivajući na odgovornost.

Na upit što je sa ispovijedi i pohodom bolesnika po kućama, koji uz ispovijed primaju i sakrament bolesničkog pomazanja, župnik Barbarić je detaljno objasnio i kako će se ono odvijati, a sukladno mjerama.

– Pozivamo vjernike koji žele da njihove bolesnike posjetimo po kućama da ih prijave u Župnom uredu već u prvom tjednu adventa, kako bismo što prije napravili raspored i na vrijeme stigli pohoditi sve bolesnike i umiruće. Što se tiče uobičajenih, ‘velikih ispovijedi’, njih neće biti, već će vjernici imati priliku ispovjediti se svakog dana tijekom adventa.

Uvodimo dežurstvo od 16 sati nadalje. Ispovijed će biti moguća isključivo u prostoru ispovjedaonice, koja je pripremljena sukladno svim epidemiološkim mjerama, uz obvezu dezinfekciju ruku i nošenje maske od strane vjernika. Na taj ćemo način ispovijedati do 20. prosinca, ne kasnije – objašnjava župnik koji ističe kako se u ovom trenu donosi i plan ispovjedi za školarce, koji su svake godine također njime obuhvaćeni.

– Ovo su odluke koje znamo u ovom trenu, za sve promjene molimo vjernike da prate našu stranicu. U ovom trenu nas tri svećenika iz župe uz Viroviticu, pokrivamo i Okrugljaču, Bušetinu i Špišić Bukovicu, sve mise i sve sprovode. Zato unaprijed hvala svim vjernicima na razumijevanju ako nešto ne bude po planu i rasporedu koji smo najavili – istaknuo je fra Bernard Barbarić.  (www.icv.hr, mlo, foto: ilustracija M. Rođak)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content