Subotnje osvježenje u Dravi: Na samo 8 stupnjeva u vodi

Premda temperature zraka u studenom nikako nisu one u kojima treba potražiti osvježenje u Dravi, grupa djevojaka i mladića iz Osijeka, ipak to čini svake subote. Na lijevoj obali Drave, na pješčanoj plaži poznatijoj kao osječka “Kopika”, presvlače se u kupaće kostime i gaćice i hrabro ulaze u rijeku kojoj je temperatura oko 8 stupnjeva Celzijevih.

Pod budnim okom šetača u “full zimskoj” opremi, jaknama i kapama, neobična grupa stoji u vodi i veselo čavrlja, gotovo kao da se nalaze u nekom kafiću. Na njihovim licima nema tragova hladnoće a niti “cvokotanja zubi”.

– Kad uđete u vodu prve dvije minute je “gadno”, kao da vas noževi bodu, ali je onda poslije ugodno. Dok ste u vodi krv se iz perifernih dijelova počinje širiti u organe i počinje zagrijavati tijelo. Tjelesna temperature se tada regulira, hormoni dopamina i serotonina se izlučuju, reguliraju se i imate osjećaj ugode. Ne pliva se ni za kakvo zagrijavanje, stoji se u vodi 20-tak minuta – rekao je jedan od mladića.

Pojasnio je kako je zapravo riječ o primjeni Wim Hof metode kojom se razvija sposobnost svjesnog kontroliranja imunološkog sustava da se bori protiv bilo koje bolesti. Metoda je nazvana po vlasniku 20 Guinessovih svjetskih rekorda u preživljavanju na ekstremnim temperaturama, Wim Hofu. On se popeo na Mount Everest i Kilimanjaro odjeven u hlačice i cipele, satima bivao uronjen u ledenim jezerima i morima te trčao maraton kroz pustinju bez vode. Sve te podvige ostvario je pomoću tehnike disanja koja omogućuje kontrolu autonomnih sustava u tijelu. Hof smatra kako se većom usklađenošću s tijelom, može osloboditi od najdestruktivnijih bolesti, uključujući AIDS-a, multiple sklerozu i rak.

No, ovi mladići i djevojke “pucaju od zdravlja” pa kažu kako poboljšanje zdravstvenog stanja nije bila prvenstvena motivacija već je jednostavno sve krenulo kao izazov i kroz druženje.

– Na početku nas je bilo troje, a evo sad nas ima već desetak – kaže jedna od djevojaka.

IMG

– Iz razgovora s prijateljicom koja danas nije tu, saznao sam za ovu grupu kojoj sam se priključio i ovo je četvrti put da sam s njima – priča jedan od mladića.

– Dobro iskustvo, sav se tresem – kaže uz osmijeh te otkriva kako će “s čeličenjem” nastaviti još na plivanju na gradskom bazenu i u sauni.

– Znao sam nekada dolaziti svaki drugi dan, ali sam sada zbog poslovnih obveza smanjio na jednom tjedno. To nadoknađujem tuširanjem hladnom vodom – kaže mladić koji nam je objasnio primjenu metode.

Već treću godinu za redom, ova se grupa sastaje svake subote, a kažu kako se raduju nadolazećim mjesecima kada je temperature vode oko 2 stupnja.

Svi zainteresirani mogu im se slobodno pridružiti, dodaju veselo.

Jedan od prisutnih promatrača rekao nam je kako se on ipak ne bi okušao jer pretpostavlja da je jako, jako hladno.

– A tko zna, možda smo mi ipak samo razmaženi i navikli na toplo – komentirao je sliježući ramenima dok je promatrao “hrabru” skupinu.

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content