Trojica policajaca s područja VPŽ kazneno prijavljeni zbog zlouporabe položaja i ovlasti i trgovanja utjecajem 

Policijski službenici službe kriminalističke policije Policijske uprave virovitičko-podravske su, u suradnji s policijskim službenicima Ravnateljstva policije, proveli kriminalističko istraživanje nad trojicom policijskih službenika Policijske uprave virovitičko-podravske zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti iz čl. 291. st. 1. Kaznenog zakona i trgovanja utjecajem iz čl. 295. st. 1. Kaznenog zakona.

Naime, kako je objavila PU virovitičko-podravska, prvoosumnjičeni policijski službenik na radnom mjestu nižeg rukovoditelja je tijekom lipnja i srpnja 2020. godine u dva navrata počinio kazneno djelo trgovanja utjecajem tako što je prema drugo- i trećeosumnjičenim policijskim službenicima iskoristio svoj službeni položaj i utjecao na njih kako ne bi obavili službenu radnju koju su morali obaviti, odnosno da ne sankcioniraju njemu poznate osobe kao počinitelje prekršaja Zakona o sigurnosti prometa na cestama, a također je počinio i kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti.

– U tom smislu drugoosumnjičeni policijski službenik je tijekom lipnja 2020. godine iskoristio svoj službeni položaj te tijekom obavljanja službe nije obavio službenu radnju koju je morao obaviti, dok je trećeosumnjičeni policijski službenik tijekom srpnja 2020. godine također iskoristio svoj službeni položaj i za vrijeme obavljanja službe nije obavio službene radnje koje je morao obaviti, a tiču se sankcioniranja prometnih prekršaja – kažu iz policije.

U sklopu istraživanja, a na temelju naloga Županijskog suda u Osijeku, provedene su pretrage doma i drugih prostorija.

Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta podnesene su odgovarajuće kaznene prijave, dok su osumnjičeni policijski službenici dovedeni pritvorskom nadzorniku Policijske uprave osječko-baranjske.

Načelnik Policijske uprave virovitičko-podravske je, sukladno Zakonu o policiji, donio rješenje o udaljenju policijskih službenika iz službe.

(www.icv.hr, PU virovitičko-podravska)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content