Udruga „Čuvarice kulturne baštine“ privela je kraju projekt „Mladi ruralci“

Iza Udruge „Čuvarice kulturne baštine“ iz Kladara je završeni projekt pod imenom „Mladi ruralci“. Uz trajanje od svega devet mjeseci u ovoj vrlo teškoj i izazovnoj godini i uz partnere Kulturno umjetničke udruge „Graničar“ iz Okrugljače, Općine Špišić Bukovice te Općine Pitomača u tako kratkom vremenu kroz projekt je prošlo više od 300 osoba.

Čuvarice su uz voditeljicu projekta u provedbu uključile i 3 volontera koje su s velikim interesom ispunjavale svoje obaveze kroz navedeni projekt. Uključene su bile i osobe s poteškoćama u razvoju te im se na taj način pomoglo popuniti slobodno vrijeme na nešto drugačiji način od uobičajenog te isprobati nešto novo. Kroz navedeni projekt se tako moglo naučiti ukrašavati starinske predmete dekupaž tehnikom, raditi 9 različitih vrsta tradicionalnih slastica, svirati na tamburicama etno skladbe, naučilo se ponešto i o načinu i životu roma gdje su objasnili kako je gatanje bilo zastupljenije u prošlosti jer je to bio način prihoda za svakodnevne potrebe. Učilo se tkati, šivati ili štrikati te isto tako moglo se naučiti kuhati starinska jela ili za one spretnije ruke slikati na platnu.

IMG 9573

Na radionici čejanja perja, osim samog čejanja, mogli su se vidjeti jastuci i blazine korišteni u prošlosti. Moglo se naučiti kako raditi prirodnu kozmetiku ili pak kako se radi sapun, dok se na predavanju o EU fondovima i panel raspravi s tematikom pokretanja vlastitog posla moglo čuti i naučiti puno toga novog i korisnog za mlade nezaposlene osobe. U sklopu projekta je tako održana i manifestacija pod imenom 7. Umrežavanje seoskih žena. Kroz provedbu projekta sudjelovale su uglavnom mlade osobe između 15-30 godina koje nisu skrivale svoje oduševljene na ovakav tip radionica te je s tim zadovoljen i primarni cilj samog projekta.

IMG 9579

Na završnoj konferenciji koja je održana u prostoru „Etno zbirke“ Bakina priča, uz minimalan broj sudionika zbog epidemiološke situacije, voditeljica projekta Tea Kranjčec je, nakon što je kroz prezentaciju pokazala kako je to izgledalo kroz ovih devet mjeseci, zahvalila svim provoditeljima aktivnosti, volonterima projekta, predsjednici udruge te svim članicama i članovima kao i sudionicama radionica kroz projekt.

IMG 9585

(www.icv.hr, Čuvarice kulturne baštine Kladare, foto: I. Bedeković)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content