Upoznajte Dinu (12) koji svoj džeparac, umjesto na videoigrice, troši na svoje ljubimce: Već sada ih ima više od 50

„Najbolji farmer Dino“. Piše to na majici 12-godišnjaka Dine Šantaveca iz Suhopolja, a svatko tko ga poznaje, reći će da je to – apsolutna istina. I to zato što ovaj mladić, čija je priča za svaku pohvalu, slijedi svoju životnu zadaću. Uz redovne školske obaveze to je brinuti se za svoje životinjsko carstvo. Sve je počelo iz velike ljubavi prema jednom praščiću Juri, kaže mladi farmer koji danas ima više od 50 različitih ljubimaca.

– Jura je bio moj prvi ljubimac, malo vijetnamsko prase koje sam dobio za svoj prvi rođendan. Živio je uz mene punih deset godina dok nije uginuo. Znao me nositi na leđima dok sam bio malen, a ja sam se pravio da je moj poni – s puno ljubavi prisjeća se Dino i kaže kako će mu uvijek nedostajati i da će ga se uvijek sjećati s velikom radošću i po lijepim zajedničkim trenutcima. Ljubav prema Juri nastavila se kako su godine prolazile i kako je Dino svoje srce, dvorište i dom polako otvarao i za druge mu drage ljubimce.

dino 1 Custom

Trenutno ima više od 50 različitih životinja: pataka raznih vrsta, ali i guske, zečeve, pse, mačke, svinje, fazane, kokoši, pure te zamorce. Ovo miroljubivo životinjsko carstvo prva mu je draga zadaća svakog jutra.

PRVO DORUČKUJU ŽIVOTINJE, A TEK ONDA ON

– Svako jutro, prije škole, ustajem u sedam sati kako bih do osam stigao nahraniti više od 50 životinja. Tek nakon što su one nahranjene, i sam odlazim doručkovati, a zatim pravo u školu – rekao nam je Dino te dodaje kako ga nakon škole i pisanja zadaće čeka ista rutina. Srećom zadaće ovih dana nema puno, iskreno priznaje, pa mu ostaje više vremena za drage mu domaće i divlje životinje koje žive pod njegovim krovom. Uz školu to mu je druga velika obaveza, no Dino je odgovoran i nije mu teško hraniti životinje, čistiti i ograđivati tor, nositi im toplu vodu za kupku. Igra je nagrada za sav posao, kao i sigurnost da njegovim ljubimcima ništa ne nedostaje.

dino 17 Custom

– Ne mogu vam točno reći koliko imam peradi – rekao nam je kroz smijeh Dino.

– Kada ih pokušam prebrojati, uvijek neka pobjegne, sakrije se ili se čak dogodi da jednu prebrojim dvaput. Ono što sigurno znam je da ih ima više od 30. Imam dvije vrste gusaka: dravske i labudske, dvije vrste zamoraca: dugodlake (čupave) i kratkodlake, tu su i dvije vrste zečeva: obični domaći i Rex zečevi, oni su manji i mekaniji, rekao bih plišaniji. Zasad imam samo jednu vrstu pura, ali zato imam divlje patke, pingvinke, japanske i ruanske patke – objašnjava Dino svoje prirodno blago, dodavši da ima i nekoliko vrsta kokoši.

– Najsimpatičnije su Appenzeller kokoši, sa svojom srebrno-crnom bojom i perjem na glavi koje nalikuje na raščupanu kosu. Uz njih imam i posavske kukumaste kokoši, brame, adonte i naravno, obične domaće kokoši hrvatice. Moram istaknuti i perlinke (faraonke, biserke) koje su vrlo neobičnog izgleda. Poznate su po tome što se za njih kaže da najavljuju kišu, da se tada izrazito jako glasaju, „kriču“. To rade samo prije velikog nevremena – zaključio je Dino.

Ima tri fazana, od kojih mu je najdraži najstariji mužjak kojeg je spasio iz kanala, a društvo fazanima prave pet mačaka i dva psa.

– Smjelo ih odmjeravaju, no prevelik su im zalogaj – kroz šalu nam kaže naš sugovornik.

dino 22 Custom

U KUĆU SAMO MAČKE I ZAMORCI

Dok perad i ostale životinje imaju dvorište po kojem se slobodno kreću, u kuću pristup imaju samo mačke i zamorci, za koje Dino kaže kako se „odlično slažu”. No, nismo mogli ne primijetiti kako mačak pozorno prati svaki pokret sitnijih zamoraca.

– Da, nažalost dogodi se da mačkama katkad proradi instinkt pa moram uvijek biti na oprezu. Iako se inače dobro slažu, za svaki slučaj prvo provjerim jesu li zamorci „sami u sobi“ prije nego li ih pustim da u miru trčkaraju boravkom. Mir je mir – kaže Dino ozbiljno.
Ističe kako ga sve više zabrinjavaju lisice, ali i ljudi.

 

dino 18 Custom

– Nije iznenađujuće da se lisica ponekad uspije nekako provući ili prokopati ogradu i odnijeti nešto od mojih pernatih ljubimaca. No bude mi teško i neugodno se iznenadim kada se uvjerim da su ljudi ti koji otvore vrata od ograde u noći i pokradu patke, guske ili kokoši. To je potpuno bespotrebno. Kada bi me zamolili i pitali, ja bih im ih ionako poklonio – ističe Dino, poznat po svom dobrom srcu.

Susjedi kažu kako Dino ima tri „nestašne“ poludivlje crne svinje koje vole malo prošetati po njihovim vrtovima. I Dino i roditelji nastoje to izbjeći, kad god je moguće.

UMJESTO PLIŠANACA DRAŽI SU MU ŽIVI LJUBIMCI

Zanimalo nas je kako je uspio nabaviti toliko životinja i kako stiže obaviti sve druge obveze?

– Moji vršnjaci možda radije od svog džeparca kupe video igricu ili plišane igračke, no meni je draže uštedjeti i novcem koje dobijem kupiti novog, živog ljubimca. Tako sam nabavio sve svoje životinje. Oko hrane mi pripomažu roditelji, kao i ujak i kum koji mi poklanjaju kukuruz i žito za perad. Sijeno za ovce, brikete i povrće za zamorce te hranu za pse i mačke kupujem sam, od svog džeparca – ističe Dino, koji kaže kako se uz hranjenje obavezno brine i o drugim stvarima koje se tiču životinja. Vikendom pere torove koje je ogradio, stavlja novi najlon po dvorištu gdje hoda perad, ovcama čisti štagalj, kao i kućice od zamoraca.

dino 10 Custom

– Najdraže mi je kada patkama donesem vodu u njihove bazenčiće pa se brčkaju. Lijepo ih je vidjeti kako uživaju – poručuje ovaj mladi ljubitelj životinja.

Iako već ima svoje životinjsko carstvo, na broju ljubimaca ne planira stati. Volio bi u budućnosti, povjerio nam je, imati svoj mali zoološki vrt s domaćim i divljim životinjama te azil za napuštene životinje. Jer, svaka je, kaže, u njegovom slučaju dobrodošla.

dino 14 Custom

– Trenutno planiram nabaviti male koze, konja i paunove. To mi je sada najveća želja. Znam da se mogu brinuti o njima i da mi je svaka životinja jednako vrijedna, pa ću stoga dati sve od sebe da svaka od njih kod mene nađe svoje mjesto. Ne mogu se odlučiti koja mi je najdraža, jer je svaka posebna na svoj način.

Siguran sam da ću u budućnosti nabaviti još više životinja i izgraditi svoj zoološki vrt s domaćim životinjama. Iako rado prihvaćam svaku napuštenu životinju, jako bi me usrećilo kada bi se vlasnici ljepše odnosili prema svojim ljubimcima i shvatili da su i oni živa bića i da imaju osjećaje. Pa ako se već ne mogu brinuti za njih financijski ili nisu dovoljno odgovorni i suosjećajni, neka radije pruže životinji priliku da nađe topli dom negdje drugdje – zaključio je ovaj vrijedan mladić velikog srca.

PRIJATELJI O NJEGOVOM HOBIJU
Mihael i Magdalena: Dino se u potpunosti posvećuje životinjama, ali uvijek nađe vremena i za prijatelje

Mihael Nježić kaže kako mu je najdraža životinja Dinin najstariji fazan zbog njegovog dugog, raskošnog perja na repu.

– Sviđaju mi se sve te predivne boje koje ima. Fazani su mnogo ljepši od fazanki, one nemaju tako šaren rep već samo malo boje oko glave. Dino se u potpunosti posvećuje svojim ljubimcima, ali pritom ne zanemaruje školu i nas – istaknuo je Mihael i dodao kako Dino svojim ljubimcima daje svu ljubav i pažnju. Kad god bi mu došao u posjet, nikada se nije dogodilo da životinje nisu bile nahranjene ili zbrinute, unatoč drugim, školskim obvezama. Mihaelove riječi potvrdila je i Magdalena Pravdić.

dino 23 Custom

– Dino nam uvijek prepričava svoje dogodovštine pa već znamo da su divlje svinje najnestašniji mali „nevaljalci“ i da uvijek nešto smjeraju. U isto vrijeme najmirniji je Sivi, veliki, umiljati mačak – ističe Magdalena, koja kaže kako rado dolazi vidjeti kako žive svi stanovnici „malog Dininog životinjskog carstva.“

(www.icv.hr, ak, foto: I. Bedeković)

[g-gallery gid=”612239″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content