Vatrogasna zapovjednica VZ VPŽ Mateja Fras Venus ugostila novinare s područja VPŽ u znak zahvale na transparentnom i korektnom izvještavanju

Jučer (petak) je u prostorima Javne vatrogasna postrojbe Slatina, zapovjednica Vatrogasne zajednice Virovitičko-podravske županije Mateja Fras Venus organizirala prijem za predstavnike medija s područja naše županije kako bi im se zahvalila na transparentnom i korektnom izvještavanju o aktivnostima vatrogasaca u 2020. godini.

U ugodnom razgovoru s vatrogasnom zapovjednicom, novinari su saznali kako će VZ VPŽ dobiti još jedan, uz već dva koja su dobila licencu, K9 tim (vodič vatrogasac i potražni pas), te kako na kontinentalnom dijelu Hrvatske, od Vukovara i Osijeka pa sve do Karlovca i Siska, nema ni jedan K9 tim osim dva već spomenuta s područja naše županije koji su tako postali međužupanijski timovi i izlaziti će na intervencije i u okolnim županijama.

Zapovjednica je podsjetila i na osnivanje Županijskog operativnog centra, koji će odlukom svih zapovjednika VZ VPŽ biti smješten u prostoru u JVP Slatina gdje je u tijeku uređenje adekvatanog prostora. Pri kraju je i realizacija projekta s Tirolom u sklopu kojega će suradnja trajati još tijekom iduće godine. U sklopu ove suradnje do sada su vatrogasci iz austrijske pokrajine Tirol vatrogascima iz Virovitičko-podravske županije, uz brojnu drugu opremu, donirali 30-ak vatrogasnih vozila i tri civilna čime je, prema riječima županijske vatrogasne zapovjednice, podignuta slika vatrogastva naše županije za nekoliko stepenica gore. U sljedećoj godini zaokružit će se kompletna priča kojom će sva vatrogasna društva s područja VPŽ biti kompletirana vozilima koja su im potrebna za izlazak na intervencije. Osim toga u sljedećoj godini iz različitih državnih projekata dolazi 10 novih vozila, od toga su četiri kamiona. Jedan (šumar) ide u Slatinu, velika auto-cisterna ide u Orahovicu, veliko navalno vozilo ide u JVP Virovitica i malo navalno vozilo u Pitomaču, dok će šest novih kombi vozila dobiti DVD-ovi u Čačincima, Voćinu, Dugom Selu Lukačkom, Velikom Rastovcu, Donjim Mejanima i Četekovcu, a bit će osposobljena i dva zasebna vozila za K9 timove.

1 2

Također, više od 50 posto vatrogasne infrastrukture se obnavlja i oprema, tako da su na području 42 postrojbe, od ukupno 54 DVD-a i dva JVP koliko broji VZ VPŽ, u tijeku građevinski projekti u sklopu kojih se grade nove garaže, obnavljaju i renoviraju vatrogasni domovi ili je u izradi projektna dokumentacija za gradnju novih.

Kao članica tima za izradu Nacionalne strategije razvoja vatrogastva RH za narednih deset godina, županijska vatrogasna zapovjednica Mateja Fras Venus naglasila je kako će se u spomenuti plan uvrstiti izrada novog poligona-vježbališta JVP Slatina što će ujedno biti i županijsko vježbalište. Prostor je osiguran te slijedi izrada projektne dokumentacije, a u strategiju se planira uvrstiti i vatrogasni dom iz Orahovice i još nekoliko manjih domova. Iduća godina je za vatrogasce izborna gdje se do svibnja moraju izabrati predsjednici, zapovjednici i tajnici na svim razinama počevši od DVD-a i VZG-a, do županijske vatrogasne zajednice, a mandat će im umjesto dosadašnje četiri trajati pet godina.

3

Novinari su mogli doznati i kako će vatrogasci, koji su ponos naše županije, od sada imati i svoju himnu koju su u suradnji s Dječjim vrtićem Zeko Slatina osmislili mališani predvođeni zamjenicom ravnateljice Tamarom Dorić. Do ove ideje je došlo tijekom niza vatrogasnih radionica koje zbog situacije s koronavirusom u vrtiću provode odgojiteljice koristeći se maskotom virovitičko-podravskih vatrogasaca dabrom Virkom.

– Ova nova dječja himna posvećena vatrogascima i njihovoj maskoti Virku promovirat će naše vatrogasce diljem Hrvatske budući da, uz maskotu vatrogasaca koju u Hrvatskoj osim naše županije ima samo Zagreb, jedini ćemo u Hrvatskoj imati himnu i spot posvećen vatrogascima. Time će se vatrogastvo naše županije podići na još veću razinu – zaključila je županijska vatrogasna zapovjednica Mateja Fras Venus te na kraju susreta, u nazočnosti zapovjednika JVP Slatina Stjepana Venusa, novinarima uručila prigodne poklone.

(www.icv.hr, adf, mf, R. Turkalj i D. Fišli)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content