Vozači, oprez! Magla i loša vidljivost i početkom nadolazećeg tjedna

Polje povišenog tlaka zraka, stabilna i jaka anticiklona krivac je današnjeg tmurnog, sivog, vlažnog, svježeg i maglovitog jesenskog vremena u nižim predjelima Virovitičko-podravske županije. Dok smo u višim predjelima uživali u sunčanom i u potpunosti vedrom nebeskom plavetnilu. Danas smo imali školski promjer temperaturne inverzije. Riječ je o pojavi u atmosferi kada temperatura, umjesto da pada raste s visinom iznad tla. Kada je hladniji i teži zrak dolje, ne postoji tendecija oblikovanja struja prema gore i dolazi do tzv. potiskivanja turbulencije. Inverzije se često formiraju u kasno poslijepodne, kada je zračenje emitirano s tla veće od zračenja primljenog od sunca na zalazu. Inverzije uzrokuju i katabatski vjetrovi, to jest, hladni vjetrovi koji pušu niz padinu u dolinu, te anticiklone.Temperaturna inverzija zna biti veliki problem u gradovima jer u slojevima inverzije i vertikalne i horizontalne difuzije se inhibiraju pa onečišćujuće tvari ostaju ‘zarobljene’, ponekad i duže vrijeme.

Tjedan pred nama, barem prvu polovicu će obilježiti oblačno ili maglovito vrijeme s mjestimičnom slabom rosuljom. U višim predjelima okolnog gorja moguća su sunčana razdoblja. Vjetar slab. Temperatura zraka bez veće promjene. U jutarnjim satima mjestimice je moguć slab prizemni mraz. Najniža temperatura zraka od 0°C do 7°C, a najviša od 7°C do 10°C. Vikend pred nama mogao bi donijeti i koji sat sunčanog vremena u nižim predjelima.

DHMZ je za danas, ali i sutra izdao 1. stupanj pripravnosti: Žuto. Smanjena vidljivost zbog guste magle, osobito u Posavini i zapadnoj Slavoniji. Vidljivost je manja od 200 metara, što znači da je potrebno širom otvoriti oči prilikom sudjelovanja u prometu.

(www.icv.hr, kp)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content