Donji Miholjac na dobrom putu prema “pametnom gradu, postavljena i punionica za električne automobile

Premda je ušao u uži izbor za nagradu “Smart city”, Donjem Miholjcu je pobjeda izmakla “za dlaku”. No, premda nije osvojio titulu najpametnijeg malog grada, Donji Miholjac se donošenjem strategije razvoja pametnog grada svrstao u održive, urbane i ugodne životne sredine.

Umjesto po prijavama i projektima gradova, ove godine pobjednika se biralo posebnom Apsolonovom metodologijom koja se temeljila na čak 29 kriterija. Među ostalim, gradove kandidate procijenjivalo se prema dosegnutome razvoju brzog interneta u njihovim sredinama, udjelu zaposlenih na području grada u ICT djelatnostima, dostupnosti gradskih informacija i usluga na internetu, uključenosti građana u odlučivanje kroz digitalne platforme te udjelu energetski učinkovite rasvjete u javnoj rasvjeti.

A kao jedan od većih Smart city projekata Donjeg Miholjca, upravo se izdvaja modernizacija javne rasvjete s energetski učinkovitim i ekološki prihvatljivim rasvjetnim tijelima i početak gradnje fotonaponske elektrane na zgradi knjižnice te ugradnja dizalica topline, koje će biti i u vrtiću. Od ožujka u funkciji je sunčana elektrana za proizvodnju električne energije ukupne snage 100 kW na zgradi vodocrpilišta, a koja bi trebala osigurati 30 posto godišnjih potreba za električnom energijom za proizvodnju vode za piće.

Komunalno poduzeće Miholjački vodovod koristi se vozilom na električni pogon, pa je postavljena i punionica za električne automobile. U Industrijskoj zoni Janjevci od 2018. godine u pogonu je bioplinsko postrojenje za proizvodnju električne energije snage 1 MWh. Proizvodi se približno 42 posto električne energije i 41 posto toplinske energije. Proizvedena električna energija predaje se u mrežu, a proizvedena toplina koristi se za potrebe obrade sirovine za proizvodnju bioplina.

Javna mreža “WiFi4EU D. Miholjac” besplatno je dostupna svima, na odabranim lokacijama, a tu je i mobilna aplikacija “Gradsko oko” za dojavu nedostataka i komunalnih problema
Grad Donji Miholjac zadovoljio je tako većinu kriterija koja su se odnosila na digitalnu spremnost uprave, strateško usmjerenje grada kao pametnog, pametno gospodarstvo, pametno društvo, pametna infrastruktura i pametan okoliš.

No nagradu je odnio grad Pazin koji najviše izdvaja za obrazovanje, ulaganjem u start-upove i inovativna poduzeća, a prvi je u zemlji započeo s parksom participativnog budžetiranja i gradnjom širokopojasnog internet.

No, stanovnici Donjeg Miholjca nemaju razloga za nezadovoljstvo jer im njihov grad nudi bezbroj digitalnih pogodnosti koje im olakšavaju život, a jako dobro znaju da “nije važno pobijediti, važno je sudjelovati”.

(www.icv.hr, tj, foto: ilustracija, I. Bedeković)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content