”Glasnici istine” u Pakracu trčali ”Fokinom stazom” u čast poginulim braniteljima

Članovi Udruge maratonaca Virovitičko-podravske županije ”Glasnici istine” u sastavu: Pavo Tutenov, Goran Draksler, Robert Knapić i Božidar Smokrović, uz logističku podršku predsjednika ZUiČ HVIDR-a VPŽ Mate Bubaša, istrčali su Memorijalnu utrku ”Fokinom stazom” u spomen na pogibiju zamjenika zapovjednika 76. samostalnog pakračkog bataljuna Marijana Kulhavija Foku i šest Bjelovarčana, Ivana Bedekovića, Ante Ćurića, Franje Gašpara, Dražena Hudeca, Željka Novosela i Darka Peroša.

Ovu je Memorijalnu utrku prije dvadeset godina pokrenuo počasni član ”Glasnika istine” Zagrepčanin Duško Štrbac, inače rođeni Pakračanac i branitelj grada Pakraca.

Prije same trke, u dvorištu kompleksa Janković, odnosno ispred pakračke HVIDR-e sudionike Memorijalne utrke pozdravili su predstavnici Grada Pakraca, gradonačelnica Anamarija Blažević, predsjednik Gradskog vijeća Miroslav Ivančić, te Fokin nećak Matija Kulhavi kao i sestra Duška Štrbca, Dragica Štrbac Vogrinec.

Fokinom stazom 2020 1

”Glasnici” su potom na mjestu pogibije hrvatskih branitelja kod pakračkih vinograda simboličnim paljenjem svijeća odali im dužnu počast.

Start ove utrke, duge 11 kilometara i jedne od najdugovječnijih memorijalnih utrka u Hrvatskoj, bio je ispred Fokine kuće u Pakracu, a cilj kod Planinarskog doma Omanovac na Psunju na 655 m n/v , koji je za vrijeme Domovinskog rata služio kao štab neprijateljske vojske i četnika, i gdje su se odlučivale sve agresorske akcije na Pakrac i okolicu.

Glasnici istine dugogodišnji su sudionici obilježavanja obljetnica vezanih za Domovinski rat na području nekadašnje pakračko-lipičke bojišnice, što je prepoznato od strane Grada Pakraca 2018. godine i uručivanjem priznanja Glasnicima, Pečat Grada Pakraca.

(www.icv.hr, adf, pt; Foto: Glasnici istine)

[g-gallery gid=”616483″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content