Instagramom se širi lažna vijest o upozorenju na novi potres!

foto: screenshot

NAKON jučerašnjeg razornog potresa koji je izazvao golemu štetu u Petrinji, Sisku, Glini i okolnim mjestima, društvenim mrežama se ubrzano proširio niz lažnih vijesti – piše index.hr

Danas (srijeda) se tako putem Instagrama počela širiti lažna objava u kojoj stoji: “Upozorenje civilnog stožera u terminu od 12 do 14 sati očekuje se ponovni udar. Preporuka izbjegavati zatvorene prostore.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa...

Tekst objave se nalazi na pozadini grba Civilne zaštite grada Velike Gorice.

Radi se, jasno, o potpuno lažnoj informaciji. Niti u Hrvatskoj postoji bilo kakav “civilni stožer”, niti je Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske, pa ni Stožer civilne zaštite Velike Gorice, izdao bilo kakvo upozorenje o tome da se “očekuje ponovni udar” u periodu od 12 do 14 sati.

Nemoguće je predvidjeti točno vrijeme budućih potresa

Naime, seizmolozi – znanstvenici koji se bave potresima i pomicanjem tektonskih ploča – su bezbroj puta jasno poručili da je nemoguće predvidjeti kad će se dogoditi potres.

Ono što se može predvidjeti, jer je utemeljeno u nizu dosadašnjih znanstvenih opservacija, je da nakon jakog potresa dolazi niz slabijih, odnosno da nas u narednim tjednima ili čak mjesecima očekuje niz potresa koji će se osjetiti. No točno vrijeme potresa, odnosno period od nekoliko sati kad se navodno očekuje novi potres, koji se navodi u lažnoj objavi, nemoguće je predvidjeti.

(index.hr)