Instagramom se širi lažna vijest o upozorenju na novi potres!

foto: screenshot

NAKON jučerašnjeg razornog potresa koji je izazvao golemu štetu u Petrinji, Sisku, Glini i okolnim mjestima, društvenim mrežama se ubrzano proširio niz lažnih vijesti – piše index.hr

Danas (srijeda) se tako putem Instagrama počela širiti lažna objava u kojoj stoji: “Upozorenje civilnog stožera u terminu od 12 do 14 sati očekuje se ponovni udar. Preporuka izbjegavati zatvorene prostore.”

Tekst objave se nalazi na pozadini grba Civilne zaštite grada Velike Gorice.

Radi se, jasno, o potpuno lažnoj informaciji. Niti u Hrvatskoj postoji bilo kakav “civilni stožer”, niti je Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske, pa ni Stožer civilne zaštite Velike Gorice, izdao bilo kakvo upozorenje o tome da se “očekuje ponovni udar” u periodu od 12 do 14 sati.

Nemoguće je predvidjeti točno vrijeme budućih potresa

Naime, seizmolozi – znanstvenici koji se bave potresima i pomicanjem tektonskih ploča – su bezbroj puta jasno poručili da je nemoguće predvidjeti kad će se dogoditi potres.

Ono što se može predvidjeti, jer je utemeljeno u nizu dosadašnjih znanstvenih opservacija, je da nakon jakog potresa dolazi niz slabijih, odnosno da nas u narednim tjednima ili čak mjesecima očekuje niz potresa koji će se osjetiti. No točno vrijeme potresa, odnosno period od nekoliko sati kad se navodno očekuje novi potres, koji se navodi u lažnoj objavi, nemoguće je predvidjeti.

(index.hr)