Jesu li srednje škole u VPŽ spremne za online nastavu? Evo što kažu ravnatelji

Od ponedjeljka, 14. prosinca sve srednje škole na području Virovitičko-podravske županije prelaze tzv. model C, tj. svu će nastavu provoditi online. Objavio je to jučer (srijeda) župan Igor Andrović te istaknuo da ćemo se pridružiti većini županija koje su prihvatile naputak Vlade i odlučile se za ovaj model. Naglasio je kako je epidemiološka situacija u VPŽ povoljnija u odnosu na ostale županije i takvom ju žele zadržati.

Pitali smo ravnatelje jesu li spremni za ovaj oblik nastave i kako su se do sada “nosili” s koronavirusom u njihovim školama.

Virovitička Gimnazija Petra Preradovića trenutno ima povoljnu epidemiološku sliku, najbolju od početka nastavne godine, rekao nam je ravnatelj Kristijan Gostimir. Trenutno su zbog preventivnih razloga samo dva učenika u samoizolaciji.

– Najteže je bilo početkom studenog, ali je škola kombinacijom modela A i modela C to uspjela prebroditi. Od ponedjeljka će nastava biti provedena putem mrežnih stranica, kako je bilo i proljetos – rekao je ravnatelj Gostimir, istaknuvši da vjeruje kako neće biti problema.

U Katoličkoj klasičnoj gimnaziji s pravom javnosti u Virovitici trenutno nema niti jedan zaražen učenik niti djelatnik, a nitko nije ni u samoizolaciji.

– Učenici i profesori su upoznati s načinom rada. Nadam se da će to ovog puta biti kraće, nego proljetos, jer se na ovaj način gubi kvaliteta rada. Predavači će moći sami odlučiti hoće li raditi od kuće ili iz škole – objasnila nam je ravnateljica Marijana Novak Stanić.

Učenici Strukovne škole u Virovitici imaju, uz teorijsku nastavu, i praktičnu nastavu. Iz praktične nastave od svojih voditelja će dobiti zadatke koje će morati napraviti kod kuće. Morat će fotografirati napravljen zadatak i poslati fotografiju voditelju praktične nastave. To će na primjeru slastičara izgledati ovako: morat će napraviti određenu slasticu i poslati njenu fotografiju.

– Trenutno imamo desetak učenika u samoizolaciji i tri u izolaciji te tri profesora u samoizolaciji zbog obiteljskih razloga – iznijela je ravnateljica Strukovne škole Pavica Biondić Ivanković.

Praktična nastava i u virovitičkoj Tehničkoj školi bit će odrađena online.

– Dio učenika, koji su budući šumarski tehničari, praktični dio nastave na terenu su većim dijelom odradili. Ostao je samo manji dio, koji se može odraditi on line. Elektrotehničari će dobivati zadatke koje će obavljati kod kuće – rekao nam ravnatelj Ivan Kućan.

Kada su u pitanju medicinari, oni zbog epidemioloških prilika već duže vrijeme kompletnu praktičnu nastavu obavljaju u odlično opremljenim školskim praktikumima, a sada će online moći obaviti manji dio, dok će ostatak odraditi pri povratku u školu. Što se tiče teorijske nastave, tu ne očekuju veće probleme. Kao i u drugim školama, i u Tehničkoj školi imaju dobru epidemiološku sliku. Trenutno u dva učenika u izolaciji i njih 11 u samoizolaciji.

U Industrijsko obrtničkoj školi u Virovitici učenici će iz praktične nastave dobiti pripremne zadatke koje će kasnije odrađivati kod obrtnika.

– U našoj školi trenutno imamo tri učenika i jednog nastavnika u samoizolaciji. Takva je situacija bila tijekom cijelog polugodišta. Ni u jednom trenutku nije bilo kritično – zadovoljan je ravnatelj Vladimir Reider.

I Srednja škola Marka Marulića u Slatini ima sve pripremljeno za prelazak na online nastavu. U tih tjedan dana, koliko će se do odlaska na praznike provoditi online nastava, neće biti problem niti s organizacijom praktične nastave, kaže ravnatelj Ivan Roštaš.

– Epidemiološka situacija se mijenja, no niti u jednom trenutku nije bilo zabrinjavajuće stanje. Trenutno imamo sedam pozitivnih učenika i 40 u samoizolaciji, dok je jedan nastavnik u samoizolaciji, što je gledajući na broj učenika tek 1 posto – precizan je bio ravnatelj Roštaš.

Učenici i nastavnici Industrijsko-obrtničke škole u Slatini na temelju postojećih iskustava, putem svih alata koji su im na raspolaganju, trebali bi odlično odraditi online nastavu, prognozirao je ravnatelj Mladen Graovac.

– U školi je odlična epidemiološka situacija. Jedan učenik je u izolaciji, a četiri su u samoizolaciji, kao i samo jedna nastavnica – rekao nam je ravnatelj Graovac.

U Srednjoj školi „Stjepan Sulimanac“ u Pitomači trenutno je samo jedan učenik pozitivan.

– Škola je sve pripremila za online nastavu, ali se postavlja pitanje u kakvim uvjetima učenici mogu pratiti online nastavu. Koliko ih u jednoj obitelji radi na jednom računalu ili kakva im je internet veza. Te bi uvjete trebalo ispitati na području cijele Hrvatske – ukazao je na problem ravnatelj Josip Ivoš.

Srednja škola „Stjepan Ivšić“ u Orahovici bez problema će organizirati online nastavu, rekao nam je ravnatelj Zorislav Milković.

– Na temelju prijašnjih iskustava ne bi trebalo biti nikakvih problema. Trenutno su dva učenika pozitivna, dok su 14 učenika i tri nastavnika u samoizolaciji – dodao je ravnatelj Milković.

Prema riječima svih ravnatelja svi su spremni za online nastavu, koja je kako kažu, iako trenutno epidemiološki sigurnija, manje efikasna i kvalitetna te se stoga nadaju da će trajati kratko.

(www.icv.hr, mš, ml)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content