KORONAVIRUS U ŠKOLAMA Dr. Venus: Uputili smo ravnateljima zahtjev za online nastavu, kad dođe vrijeme, prvo će ići srednje škole

Situacija u osnovnim i srednjim školama, što se tiče nastave, unatoč većem broju zaraženih učenika i nastavnika, i dalje je pod kontrolom. Ovisno o situaciji, u samoizolaciji se nalazi dio učenika ili cijeli razredi, koji pak nastavu prate digitalnim putem. U ovom trenu još nije donesena odluka da se nastava prebaci u online sferu, rekao je epidemiolog dr. Miroslav Venus danas (utorak) na konferenciji za medije županijskog Stožera civilne zaštite.

– U zadnje vrijeme sve je više zaraženih u školama, pa smo kao Stožer  uputili zahtjev ravnateljima škola, posebno srednjih škola, da uputimo prijedlog prema Nacionalnom stožeru, za prijelaz na online nastavu. Tu prvo u obzir dolaze srednje škole i smatram da je to trebalo i prije napraviti.

I nove mjere koje su na snazi, a propisuju zabranu rada ugostiteljskih objekata, trebale bi pomoći u smanjenju zaraze kod učeničke populacije, koji su navikli u slobodno vrijeme ići u kafiće, gdje su se mogu zaraziti. Kad ravnatelji odluče da je vrijeme, poslat ćemo zahtjev Nacionalnom stožeru za prijelaz na online nastavu – rekao je dr. Venus.

Procedura kod zaraženih školaraca je sljedeća: kada stigne nalaz da je učenik pozitivan na koronavirus Covid-19, epidemiolog kontaktira učenika ili učenicu i njihove roditelje, koji automatski odlaze u izolaciju, kaže dr. Venus.

U DNEVNOM KONTAKTU SA ŠKOLAMA

-Ispitujemo ih u kojim fazama su gdje boravili, s kim su ostvarili rizični kontakt i ako ocijenimo da je to bilo preko vikenda, odnosno kada nisu bili u školi, onda njihov razred ostavljamo da i dalje normalno ide na nastavu. No ako imamo dva, tri ili više povezanih slučajeva iz istog razreda, onda cijeli taj razred stavljamo u karantenu, pri čemu oni prelaze na b ili c varijantu nastave – kaže dr. Venus koji ističe kako je Stožer na dnevnoj bazi u kontaktu s ravnateljima i prate situaciju te će, sukladno njoj, i djelovati.

Na upit novinara što je sa situacijom u Učenikom domu u Virovitici, u kojem je zaražen dio djelatnika te kako se organizirao rad te ustanove sukladno novoj situaciji, dr. Venus odgovorio je kako nije na epidemiolozima da organiziraju rad škola i ustanova, već na predstavnicima istih, odnosno ravnateljima, koji imaju jasne upute i mjere kojih se moraju držati.

Načelnik stožera Marijo Klement naglasio je kako je situacija u Učeničkom domu daleko od problematične, odnosno da su i unatoč zaraženom osoblju uspješno osigurali rad Doma te da se učenici pridržavaju svih donesenih mjera, što mu je i potvrđeno u telefonskom razgovoru s ravnateljicom Martinom Tišljar.

-Rad u Domu se odvija bez problema, sukladno svim epidemiološkim mjerama – odgovorio je novinarima.

(www.icv.hr, mlo)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content