POMOĆ GOSPODARSTVU Poduzetnicima ponovno na raspolaganju “COVID-19” zajmovi

Sukladno odluci Vlade Republike Hrvatske, HAMAG-BICRO i Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja utvrdili su Program pomoći mikro, malim i srednjim poduzetnicima putem “COVID-19 zajma za obrtna sredstva”.

Od danas, 9. prosinca 2020. pa sve do iskorištenosti sredstava, odnosno do kraja 2021. godine moći će se podnijeti prijave za pomoć zbog gubitaka u poslovanju nastalih kao rezultat mjera zabrane i ograničavanja rada tijekom epidemije koronavirusa. Program je financiran iz sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj koji je za Hrvatsku osigurao 1,3 milijarde kuna.

Najviši pojedinačni iznos zajma može se odobriti do 380.000 kuna, uz kamatu od 0,25% i na rok od 5 godina, uz mogućnost počeka do jedne godine. Prijaviti se mogu fizičke i pravne osobe koje spadaju u mikro, male i srednje poduzetnike i koji zapošljavaju najmanje jednog radnika na puno radno vrijeme te koji nisu bili blokirani više od 45 dana u posljednjih šest mjeseci, a sve pod uvjetom da su u 2019. godini radili najmanje tri mjeseca i da su u 2020. godini ostvarili pad prihoda u odnosu na 2019. za 60 i više posto.

Rate se otplaćuju kvartalno, a kao mjera osiguranja uzima se zadužnica korisnika pomoći. Ovu pomoć ne mogu koristiti oni poduzetnici kojima je ranije odobren zajam za obrtna sredstva te neki sektori odnosno djelatnosti kojima je to izrijekom ograničeno zbog toga što pomoć dobivaju iz drugih instrumenta (npr. ribarstvo, primarna poljoprivredna proizvodnja, proizvodnja i trgovina destiliranih alkoholnih pića i duhana, proizvodnja i trgovina oružjem i streljivom, dio informatičkog i istraživačkog sektora, kasina i sl.).

Pravo na zajam ne postoji (nema mogućnosti podnošenja prigovora ili žalbe), već HAMAG-BICRO donosi odluku o odobravanju zajma sukladno svojoj metodologiji i utvrđenom postupku.

(www.icv.hr, bj, foto: ilustracija, T. Szabo)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content