Predsjednik Kuglačkog saveza VPŽ Stipan Gojević – Zrnić: Kuglanje je sport za sve generacije, potencijala ima, ali nedostaju kuglane

Od kolijevke, pa do groba. Ne, ne govorimo o filmskoj uspješnici iz 2003. godine već o sportu koji nas može pratiti kroz cijeli život, kuglanju. Kada bi malo proučili povijest, pronašli bi podatak da su se prve primitivne kuglačke kugle i čunjevi pronašli još 3200 godina prije Krista što je prije gotovo 5200 godina?! U nas, prvi zapisi o kuglanju datiraju nešto kasnije, odnosno u “nama bližem” vremenu. Službeni Hrvatski kuglački savez osnovan je 21. veljače 1932. godine, a od osnivanja prvog kuglačkog kluba, zagrebačkog Susedgrada, prošlo je točno 100 godina.

Prva rečenica u ovom tekstu govori sama za sebe. Naravno, ne možemo ju shvatiti doslovno, ali ona i nije tako daleko od istine. Kako bi saznali nešto više o samom kuglanju i tko je zapravo najviše zastupljen u tom sportu, razgovarali smo s predsjednikom Kuglačkog saveza Virovitičko–podravske županije Stipanom Gojevićem – Zrnićem.

– Što se tiče samog kuglanja kao sporta, u njemu su najviše zastupljeni umirovljenici, barem što se tiče naše županije. Po mom pristupanju Udruzi umirovljenika Virovitica, pod tadašnjim predsjedanjem danas pokojnog Vlade Moslavca, uveli smo kuglanje kao rekreacijski sport za umirovljenike. Nakon svega četiri godine već smo organizirali igre koje su bile na razini cijele Hrvatske, prisustvovalo je preko tisuću umirovljenika iz svih krajeva lijepe naše što je bio fantastičan doživljaj. Tadašnji treninzi održavali su se u dvorcu Pejačević budući da je bilo dosta jeftino i dovoljno prostora za druženje – uveo nas je u razgovor Stipan Gojević – Zrnić.

Prema riječima našeg sugovornika, posebno zanimanje za kuglanje, najviše kod umirovljenika, ima u Slatini. Nakon prošlogodišnjeg osvajanja prvog mjesta u 3. ligi, danas se relativno uspješno natječu i u većem rangu. Kako bi interes za kuglanje zaživio na višoj razini, nedostaje jedino kuglana. Svoje natjecateljske utakmice momčad Slatine odigrava u kuglani TVIN-a, a izgradnjom vlastite, uspjesi i broj aktivnih igrača zasigurno bi bio još i veći.

– Od ostalih predstavnika s područja naše županije, kuglači Orahovice treniraju u Đurđenovcu. Na žalost, ove godine odustali su od daljnjeg natjecanja, ali se svi skupa nadamo da će se od sljedeće sezone ponovo aktivirati. Pitomača, koja se natječe u muškoj i ženskoj konkurenciji ima nešto bolje uvjete. Njihova kuglana nedavno je uređena, a od proljeća bi to trebalo biti na još većoj razini. U našem gradu imamo aktivna tri kluba. HVIDR-u, za koju i sam nastupam, Šećeranu Viro i naše cure iz Slobode TVIN-a. U oba kluba u Pitomači najviše su aktivni umirovljenici, kao i u HVIDR-i čija je ekipa gotovo u potpunosti sačinjena od umirovljenika – dodao je.

Kako je već i spomenuto u prijašnjoj izjavi, problem se javlja kod kuglana. Jedina kuglana u gradu je ona na TVIN-u, koja je i njihovo privatno vlasništvo. Problem nije vezan uz samu organizaciju susreta ili treninga, već je problem u teškom pronalasku termina kako bi zanimanje za ovaj vid rekreacije, ali i natjecanja došao i do mlađih članova.

– U našoj kuglani postoji dosta nedostataka koje bi trebalo ukloniti. Isto tako, jedna je od najskupljih. Cijena jedne staze iznosi 60 kuna što je zbilja previše. Možda se nekim dogovorima ta cijena malo i smanji, ali i dalje je potrebno puno novca. Problemi se pojavljuju i sa suđenjem, sada je sve kompjuterizirano. Nadalje, nedostatak kuglana utječe i na rad s mladima. Ponavljam, naše ekipe su u velikoj većini sačinjene od umirovljenika, postoji nekoliko iznimaka, ali ako ne dođe do nekih promjena za 10 ili više godina nećemo imati niti jedan aktivan kuglački klub. Za one koji ne znaju, postoje i lige od U8, pa sve do 23 godine, organiziraju se i prvenstva na razini cijele Hrvatske, stoga aktivnosti svakako ne bi nedostajalo. Dobrodošli su i svi zainteresirani umirovljenici. Oni su sada prvenstveno bazirani na zabave, ali ovo im može poslužiti i kao rekreacija. Postoji jedan motiv koji bi trebao utjecati na zainteresirane svih uzrasta. Kuglač je na stazi sam, bori se sam za sebe i svaki srušen čunj je samo njegov uspjeh. Ima li nešto bolje od tog kad samo svojom zaslugom ostvariš neki dobar rezultat? – izjavio je.

Predsjednik Kuglačkog saveza Virovitičko–podravske županije Stipan Gojević – Zrnić, već je pripremio i opremu za mlađe kuglače.

– Preko Hrvatskog kuglačkog saveza uspio sam nabaviti svega godinu dana stare čunjeve, kugle za seniore, ali i kugle za mlađe uzraste. Nabavljena su i tri klimatizacijska uređaja kako bi mogli trenirati odnosno kuglati tijekom cijele godine. Moram još jednom reći kako je jedini problem za rad s mladima kuglana, budući da interesa s naše strane ima. Kuglanje je dosta napredovalo, naš Marko Teskera trenutno nastupa za Bjelovar u Premijer ligi, da ne spominjemo našu Mariju Mađarević koje je svojevremeno igrala za reprezentaciju Hrvatske, a koja nastupa i danas za Slobodu TVIN. Tu su nam još i Zadravec, Vučić koji nastupa za Koprivnicu, Grandić iz Orahovice koji je također odličan, a trenutno nastupa za Đurđenovac, tako da ne nedostaje niti prostora za napredovanje i veće uspjehe – dodao je.

Plan za novu kuglanu u Virovitici ipak postoji, prema riječima našeg sugovornika, trebala bi biti izgrađena uz budući bazen te bi bila u vlasništvu Grada što bi ipak omogućilo puno bolje uvjete.

– Bez te kuglane, kuglanje će se sigurno ugasiti. Već smo nekoliko puta bili u dilemi dali ćemo nastaviti s radom ili nećemo, slična situacija je i sada iz razloga što ne znamo da li ćemo imati kuglanu ili ne, u TVIN-u ne ovisimo o nama. Nadam se da će nas poslušati i izvršiti izgradnju kuglane koja je uvrštena u planove te bi trebala biti izgrađena uz bazenski kompleks, značilo bi nam jako puno. Mi stojimo svima na usluzi, od umirovljenika pa do mladih nada koje bi se eventualno željele okušati u kuglanju. Željeli bi pokrenuti i školu kuglanja. Nadam se da ćemo uspjeti i u tom naumu da ipak jedan ovakav sport, kao i naše momčadi imaju svoje nasljednike – zaključio je naš razgovor Stipan.

(www.icv.hr, mra, foto: M. Rođak)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content