U Slatini ususret obljetnici pušteno 47 balona za 47 voćinskih žrtava

U organizaciji Osnovne škole Josipa Kozarca Slatina, povijesne skupine i podmlatka Crvenog križa Slatina na čelu s učiteljicama Martinom Grundler Hrala i Ljiljanom Peretin a uz pokroviteljstvo Udruge HVIDR-a Slatina, jučer (petak) je na školskom igralištu ususret 29. obljetnici masakra nevinih civila u Voćinu, kao dio školskog kurikuluma, održano simbolično paljenje letećih lampiona i puštanje u zrak 47 balona.

Na ovaj su se način simbolično, već šestu godinu za redom, u OŠ Josipa Kozarca prisjetili i odali počast nevinim žrtvama masakra u Voćinu koji se dogodio 13./14. prosinca 1991. godine. Tada su pripadnici paravojnih četničkih postrojbi na najokrutniji način pobili 47-ero mještana, do temelja razorili mjesnu crkvu i zapalili mnoge kuće. Nastavak je to aktivnosti slatinske HVIDR-e koja, između ostalog, svake godine tradicionalno provodi projekt ”Istina o pobjednicima”, a kojeg financiraju Grad Slatina i Ministarstvo hrvatskih branitelja u sklopu kojega se organizira terenska nastava za učenike sedmih razreda osnovnih škola iz Slatine i susjednih općina s ciljem promicanja istine o Domovinskom ratu, a time i povećanja razine znanja i informiranosti novih naraštaja – da se ne zaboravi.

Ove su godine svojom nazočnošću odavanju počasti voćinskim žrtvama simboličnim puštanjem balona podršku iskazali predsjednici slatinske i županijske HVIDR-e Ilija Nikolić i Mato Bubaš, te gradonačelnik Slatine Denis Ostrošić.

(www.icv.hr, adf; mf; foto: D. Fišli)