HZZ donio nove mjere za očuvanje radnih mjesta, produžili potpore

Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ), objavio je da je potpore za skraćenje radnog vremena produžio do kraja ove godine, a potpore za očuvanje radnih mjesta u iznosu do 4.000 kuna u djelatnostima pogođenim koronavirusom dopunio je i posljedicama katastrofe na potresom pogođenim područjima za siječanj i veljaču, piše Tportal.

– Najvažnije novine uključuju produženje potpore skraćivanje radnog vremena do 31. prosinca 2021., kao i dopunu potpore za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima koronavirusom (Covid-19) i posljedicama katastrofe uzrokovane potresom na području Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije za siječanj i veljaču – navodi se u priopćenju HZZ-a.

Ističe se i kako će poslodavci s područja u kojima je proglašena katastrofa uzrokovana potresom – Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije, “bez obzira na djelatnost i pad prometa, i to u slučaju kada su zbog objektivnih razloga poslovno-proizvodi procesi bitno smanjeni ili onemogućeni, imati pravo na potporu u iznosu od 4.000 kuna po radniku koji radi u punom radnom vremenu, odnosno srazmjerni dio po radniku prema broju sati rada u nepunom radnom vremenu”.

Objektivni razlozi su, kako se pojašnjava, nastale znatne štete uzrokovane potresom na poslovnim ili proizvodnim pogonima i/ili nemogućnost dolaska radnika na posao temeljem čega se ne može uspostaviti normalno poslovanje odnosno proizvodnja.

– Zbog izvanrednih okolnosti izazvanih potresom nastoji se pomoći poslodavcima s područja Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije kako bi očuvali poslovnu aktivnost – ističu iz HZZ-a.

Inače, ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović jučer je najavio kako će sva područja koja su pogođena potresom, odnosno poduzetnici i zaposlenici s tih područja ući u mjeru očuvanja radnih mjesta od 4000 kuna. Ministar očekuju da će to biti 20.000 zaposlenika, što je oko 160 milijuna kuna pomoći za očuvanje radnih mjesta za prva dva mjeseca ove godine. Aladrović je u Dnevniku Nove TV ustvrdio i da se ta mjera za potresom pogođena područja može izdržati koliko god to bude potrebno.

HZZ u priopćenju s današnje sjednice Upravnog vijeća ističe i kako Zavod, s obzirom na stanje u gospodarstvu, i dalje nastoji svoje aktivnosti usmjeravati na očuvanje radnih mjesta u djelatnostima i sektorima koji su najugroženiji te pomoći poslodavcima kod kojih je zbog koronavirusa došlo do privremenog smanjenja opsega posla.

Izvijestili su i kako se potpora za očuvanje radnih mjesta u zaštitnim radionicama, integrativnim radionicama i radnim jedinicama za zapošljavanje osoba s invaliditetom čija je djelatnost pogođena koronavirusom nastavlja provoditi do 30. lipnja.

(tportal.hr)

- PROMO -

 

 

Povezane vijesti

Skip to content