OPĆA BOLNICA VIROVITICA Oboljelih na Covid-odjelima manje, simptomi s kojima dolaze i dalje ozbiljni

Sukladno smanjenju broja oboljelih od Covida-19 na području Virovitičko-podravske županije manje je i pacijenata na Covid- odjelima u Općoj bolnici Virovitica. U najgorem tjednu pandemije, na odjelima ih je bilo šezdesetak, dok je danas situacija bolja, pa se na ukupno tri odjela liječi njih četrdesetak, istaknuo je ravnatelj bolnice Dinko Blažević u emisiji ICV radija „Nedjeljom aktualno“.

Ipak, simptomi zbog kojih završavaju na bolničkom liječenju i dalje su ozbiljni, kaže ravnatelj.

– Riječ je o obostranim upalama pluća, plućnim embolijama, odnosno posljedicama preboljene Covid -19 bolesti. Iako ima i mlađih pacijenata, većinom je riječ o starijim pacijentima i pacijentima koji imaju i druge komorbiditete zbog kojih teže prebolijevaju bolest i imaju teže posljedice – objašnjava.

Podsjećamo, od početka pandemije bolnica je tri odjela pretvorila u specijalizirane za Covid-19 pacijente, s ukupno 60 kreveta na raspolaganju. U ovom trenu relativno je popunjen i odjel koji je bio otvoren posljednji. Riječ je o prostoru koji je inače namijenjen novoj bolničkoj kuhinji, no koji je opremljen za pacijente u tercijarnoj fazi bolesti, odnosno onima koji će uskoro biti pušteni s bolničkog liječenja kući.

-Relativno brzo prilagođavali smo se situaciji, u dva navrata dosad smo bili prisiljeni i na gašenje hladnog programa, zbog nedostatka medicinskog osoblja. No svo vrijeme radimo sa 70 posto kapaciteta, operacije i dijagnostički pregledi se odvijaju nešto manjim kapacitetom nego u normalnim okolnostima, ali se odvijaju bez prekida, a radi se i kompletna specijalistička i konzilijarna djelatnost. Hitni postupci, onkološke terapije, dijaliza i slične prioritetne medicinske usluge nikada nisu bili dovedene u pitanje – ističe D. Blažević.

CIJEPILO SE 178 DJELATNIKA

Bolest Covid-19 nije mimoišla ni liječnike i medicinske sestre i tehničare kao ni drugo osoblje bolnice. U jednom trenu, kaže ravnatelj, gotovo 10 posto ukupnog broja zaposlenih u bolnici bilo je „izvan pogona“ zbog koronavirusa. Reorganizacijom kadrova uspjeli su osigurati rad svih odjela i pružanje usluga pacijentima.

-S krajem prošlog tjedna bilježimo ukupno 127 djelatnika bolnice koji su od početka pandemije preboljeli Covid-19. Među njima je 15 liječnika, 85 sestara i tri fizioterapeuta. Broj djelatnika u izolaciji i samoizolaciji opada unatrag tri tjedna, ali to nije razlog za opuštanje.  S opadanjem broja zaraženih i hosiptaliziranih pacijenata intenzitet specijalističko konzilijarne djelatnosti će se sigurno povećati, ali je još rano za velike planove, moramo biti spremni da bi ovakva situacija mogla potrajati do proljeća i da moramo ostati pripremljeni kao i dosad – smatra D. Blažević.

Kako bi se zaštitili oni koji su svaki dan s pacijentima, među prvima na našem području su se cijepili medicinski djelatnici. Ovih dana primit će i posljednju, drugu dozu Pfizer cjepiva. Na red će doći i svi ostali medicinski djelatnici bolnice koji su također iskazali interes za cijepljenje.

– Uspjeli smo do kraja prošlog tjedna procijepiti 178 djelatnika. Riječ je o liječnicima, medicinskim sestrama i tehničarima te nezdravstvenom osoblju. U ovom trenu to je nešto više od 25 posto ukupnog broja djelatnika na razini naše ustanove –  kaže ravnatelj. Ističe da s brojem procijepljenih i onih koji su Covid-19 bolest već preboljeli bolnica može s većom sigurnošću gledati na mjesece koji dolaze. (www.icv.hr, mlo)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content