OPĆINA ŠPIŠIĆ BUKOVICA Načelnik Miler: Projekt uređenja Lendave u potpunosti će promijeniti izgled Špišić Bukovice

Općina Špišić Bukovica spada u red onih općina kojima je briga i skrb o svojim žiteljima uvijek na prvom mjestu, a svoje planirane zadatke prema mještanima, od one najmlađe pa do najstarije dobi, redovno su odrađivali, neovisno o teškoćama koje su se pojavile uslijed izvanredne situacije, odnosno pandemije COVID-19. Tim povodom razgovarali smo s načelnikom te vrijedne općine Hrvojem Milerom.

Koje projekte izdvajate kao one koji su obilježili prošlu godinu?

Među prvima je svakako dovršetak izgradnje te ustrojstvo našeg vrtića „Čarobna šuma“ koji pohađa 41 mališan. Vrtić je sufinanciran sredstvima Ministarstva poljoprivrede i vrijednosti je 4,7 milijuna kuna. Uz pomoć fondova Europske unije i ministarstava dovršili smo i niz drugih važnih projekata. Među njima je energetska obnova i rekonstrukcija općinske zgrade, s krovištem i fasadom, vrijedna oko 3,6 milijuna kuna. Pri kraju smo i s izgradnjom vatrogasne garaže u Vukosavljevici, vrijedne 2 milijuna kuna, a završili smo i izgradnju reciklažnog dvorišta vrijednog milijun kuna. U sklopu projekta Slavonija, Baranja i Srijem provodimo projekt vrijedan oko 9,5 milijuna kuna – izgradnja turističko-edukacijskog centra „Kuće čaja-oaze mira“.

2 Custom 5

Izgradnjom tog objekta i njenih pratećih sadržaja, čitaonice, suvenirnice, muzeja čaja, edukacijske dvorane i 6 kušaonica čaja, aromatičnih, eteričnih i ljekovitih bilja, a naglasak stavljam na kamilicu, po kojoj su naša općina i županija poznate širom Hrvatske i Europe, zasigurno ćemo se pozicionirati i na turističkoj karti Hrvatske puno više nego do sada, gdje smo bili samo mala točkica na nekim biciklističkim rutama koje prolaze kroz našu općinu. Potpisali smo i ugovor za izgradnju i asfaltiranje dijela cesta u naselju Okrugljača, u vrijednosti oko 450.000 kuna. Za ceste na tom području izdvojili smo ukupno 1.5 milijuna kuna. Za Dan općine otvoreno je parkiralište u Nazorovoj ulici u Špišić Bukovici, vrijedno 700 tisuća kuna. S 5 milijuna kuna sufinanciramo kanalizaciju naselja Lozan. Tu je i izgradnja sustava navodnjavanja – Đolta faza I, vrijednosti više od 8 milijuna kuna, gdje smo partner VPŽ. Izdvojio bih i rekonstrukcije škola u Vukosavljevici i Okrugljači kao i ambulante u naselju Bušetina.

Na području općine Špišić Bukovica izvode se dva državna kapitalna ulaganja: Brza cesta do Virovitice (počinje s virovitičke strane, izgradnjom dionice od Virovitice do Špišić Bukovice) te rekonstrukcija željezničke pruge na relaciji Virovitica – Pitomača. Uz navedene projekte imamo i niz drugih manjih projekata, kao ulaganja u društvene domove, nogometna igrališta, uređenja drvoreda ili nogostupa… Od važnijih ulaganja u komunalnu infrastrukturu, uz već spomenute, moram naglasiti i rekonstrukciju poljskih putova i javne rasvjete, a isto tako poboljšanja uvjeta na mjesnih grobljima. Kao jedan od projekata koji će u potpunosti promijeniti izgled naselja Špišić Bukovica je uređenje vodotoka potoka „Lendave“, koji se provodi u suradnji s Hrvatskim vodama.

Koje demografske mjere i mjere pomoći starijima provodite na području općine?

Općina isplaćuje jednokratne naknade za rođenje djeteta u iznosu od dvije tisuće kuna, sufinanciramo nabavu radnih bilježnica za školarce, sufinanciramo rekonstrukcije i ulaganja u sve školske objekte radi boljih uvjeta u svim našim školama. Najvažnija demografska mjera je podmirivanje troškova smještaja polaznika dječjeg vrtića – roditelji plaćaju 450 kuna mjesečno, ostatak do pune ekonomske cijene podmiruje općina. Također organiziramo i program predškole. Našim stipendistima isplaćujemo tisuću kuna mjesečno, sretno smo što su raznolikih interesa i preferencija, pa ćemo imati potreban kadar, od budućih dramskih umjetnika i glazbenika do doktora i inženjera. Moram napomenuti da Općina već godinama sufinancira i rad VŠMTI-a.

Starijim mještanima se isplaćuju uskrsnice i božićnice, organiziraju se gerontodomaćice te dodatna skrb za 15-ak naših starijih i nemoćnih stanovnika općine. Godinama sufinanciramo i Nadstandard u zdravstvenoj skrbi, a isto tako i rad Crvenog križa i svih udruga i institucija kojima je briga o starijima glavni predmet interesa.

Planovi za ovu godinu – koje projekte i investicije izdvajate kao najvažnije za ovu godinu, koje promjene će oni donijeti i kako će poboljšati standard na području svih mjesta u općini?

U prvom redu to su dovršetak izgradnje Kuće čaja – oaze mira, rekonstrukcija šumskih putova, dovršetak rekonstrukcije DVD-a u Vukosavljevici te izgradnja vatrogasnih garaža u Okrugljači i Špišić Bukovici. Čeka nas dovršetak izgradnje poučnih staza u Špišić Bukovici i na Zidinama, rekonstrukcija cesta u naselju Špišić Bukovica, također i izgradnja nogostupa u cijeloj općini. Planiramo i dovršiti ulaganja u domove, u mjestima Špišić Bukovica, Bušetina, Lozan i Rogovac. Ponovno smo prijavili projekt „Zaželi“, a prvi put monografiju općine Špišić Bukovice koja je prijavljena na natječaj Ministarstva kulture. Smatram da je i to jedan od dokaza da mislimo na sve aspekte života naših mještana, od komunalnih djelatnosti do socijalnih potreba stanovništva. Moram napomenuti iz gore navedene projekte koji se provode više godine i projekt Uređenja vodotoka potoka „Lendave“, a koji će u suradnji s Hrvatskim vodama u potpunosti promijeniti izgled naselja Špišić Bukovica.

(www.icv.hr, bs)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content