Pored Doma zdravlja u Slatini postavljena punionica za električna vozila: U tijeku nabava dva vozila za slatinsku Patronažnu službu

Način upotrebe električnih automobila bitno se razlikuje od korištenja automobila s kakvima smo se susretali proteklih 100 godina. Posebno kad je riječ o načinu punjenja. Nema sumnje da će mreža brzih punionica, organiziranih poput današnjih benzinskih postaja, omogućiti brže i lakše prevaljivanje većih udaljenosti s električnim vozilima.

Upravo s tim ciljem, u sklopu prvog hrvatskog lanca, odnosno HEP-ove mreže javno dostupnih ELEN punionica elektromotornih vozila, instalirana je prva punionica u Slatini, a na temelju Sporazuma o suradnji na razvojnom projektu HEP-a za izgradnju infrastrukture za punjenje elektromotornih vozila sklopljenog između Doma zdravlja Virovitičko-podravske županije i Hrvatske elektroprivrede d.d. kojim se ujedno želi potpomognuti razvoj elektromobilnosti, kao prijevoznog modela koji će doprinijeti održivom razvoju regije.

Budući da Dom zdravlja VPŽ ima interes kupnje električnih vozila ostvarena je zajednička suradnja u sklopu koje je na parkirališnom prostoru zgrade Paviljon IV. u Ulici bana Jelačića 33 u Slatini instalirana punionica na korist svima. Dom zdravlja je sudjelovao i u dijelu troškova za potrebe nabave i postavljanja vertikalnih i horizontalnih prometnih znakova kojima se označava električna punionica, dok je HEP uložio sredstva u instaliranje naponske mreže do električne punionice i postavljanje uređaja za punjenje električnih automobila.

Prema riječima ravnatelja Doma zdravlja Virovitičko-podravske županije dr. Ivice Foteza radi se o jednoj od kvalitetnijih, brzih punionica na kojoj korisnici u vrlo kratkom periodu od samo 20 minuta mogu napuniti 80% baterije, te za još 20 minuta dopuniti do 100%, što dakako ovisi o snazi motora pojedinog automobila iskazanoj u kW.

125232013 3483725381715038 1009952297260498402 n

Istovremeno se mogu puniti dva vozila, a dostupni su adapteri za sva vozila osim modela Tesle koji se također mogu puniti ali pomoću posebnog ulaza na pojedinom modelu i kabela za to vozilo.

Budući da HEP snažno promiče koncept i konkretne prednosti e-mobilnosti, jer je riječ o neizostavnom dijelu energetske tranzicije Hrvatske prema niskougljičnom društvu i jednom od ključnih dijelova Europskog zelenog plana, za sada je još uvijek korištenje HEP-ovih ELEN punionica besplatno, a komercijalizacija usluga uslijedit će nakon što se testiraju sve mogućnosti usluge korisnicima i razrade modeli naplate.

Tako za sada vlasnike električnih automobila punjenje njihovih vozila ni u Slatini ne košta ništa, iako je na uređaju instaliran kompletan sustav naplate koji će vremenom zaživjeti putem HEP-ove aplikacije.

U Slatini blagodati ove pogodnosti već gotovo dva mjeseca koriste djelatnici HEP-a sa svojim službenim elek. vozilima, te jedan privatni korisnik koji također posjeduje električni automobil, no električna punionica dostupna je i svim putnicima namjernicima kojima će Slatina postati još kvalitetnija destinacija u obilasku Lijepe naše vozilima budućnosti, odnosno električnim vozilima.

– Dom zdravlja je u fazi nabave dva električna vozila putem decentraliziranih sredstava, a za potrebe Patronažne službe u Slatini, odnosno zdravstvene njege u kući bolesnika. Ukoliko se dogodi suradnja o sufinanciranju s nekim od sponzora poput Grada Slatine, Virovitičko-podravske županije ili čak na državnoj razini, Dom zdravlja VPŽ je zainteresiran za nabavu još nekoliko električnih vozila, no za početak su dovoljna i ova dva koja su, uz konstantna ulaganja u infrastrukturu i modernu opremu, također korak ka modernizaciji pružanja što brže i kvalitetnije zdravstvene skrbi našim sugrađanima – rekao je dr. Fotez.

(www.icv.hr, adf; mf; foto: D. Fišli)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content