U Brusniku održana komemoracija povodom 29. obljetnice stradanja hrabrih hrvatskih branitelja iz Virovitice

U nedjelju, 10. siječnja, ispred spomen obilježja u Brusniku, u organizaciji Grada Virovitice i Koordinacije braniteljskih udruga Grada Virovitice održana je komemoracija na kojoj su članovi obitelji poginulih hrvatskih branitelja, braniteljske udruge i brojna izaslanstva odali počast pripadnicima slavne virovitičke 127. brigade HV. U akciji oslobađanja sela Brusnik pokraj Pakraca 29. prosinca 1991. godine nestalo je dvanaest naših hrabrih branitelja, a nakon nekoliko dana saznalo se da su svi poginuli i mučki masakrirani. Njihova tijela su 7. siječnja 1992. prevežena u Viroviticu, a pogreb je održan na današnji dan, 10. siječnja 1992.

Uz obitelji poginulih i njihovih suboraca počast na komemoraciji su odala izaslanstva HVIDRA-e RH, Zajednice udruga HVIDRA-e VPŽ, te HVIDRA-i Grada Virovitice i Slatine, Koordinacije braniteljskih udruga grada Virovitice, Virovitičko-podravske županije, predvođenih zamjenikom župana Darkom Žužakom, Policijske uprave VPŽ i Grada Pakraca, na čelu s načelnikom Sinišom Kneževićem, Grada Virovitice predvođenih gradonačelnikom Ivicom Kirinom, Grada Pakraca na čelu s predsjednikom Gradskog vijeća Pakraca Miroslavom Ivančićem, Općine Špišić Bukovica na čelu s načelnikom Hrvojem Milerom i UHBDR Suhopolje.

-Imena Denisa Resnera, Miroslava Zeca, Ivana Žeravice, Slavka Vrbančića, Milana Škrilca, Željka Goričanca, Nenada Oblučara, Željka Maligeca, Željka Somljačana, Miroslava Petrovića, Tihomira Mihelića i njihovog zapovjednika Vinka Belobrka zauvijek su ostala utkana u povijest naše Domovine – rekao je tom prigodom predsjednik Koordinacije braniteljskih udruga Virovitice i jedan od nekadašnjih zapovjednika u 127. brigadi HV Zvonko Kožnjak, istaknuvši važnost oslobađanja Pakračkog područja za daljnji tijek Domovinskog rata.

-Pogibija dvanaestorice naših hrabrih vitezova bio je vjerojatno najtužniji događaj za žitelje našeg kraja u Domovinskom ratu, no njihova žrtva nije bila uzaludna, jer nakon oslobađanja Pakračkog područja, srpske snage više nisu mogle presjeći Republiku Hrvatsku prema mađarskoj granici i odvojiti istočnu Slavoniju od ostatka Hrvatske, a Podravska magistrala postala je sigurna komunikacija prema istoku Hrvatske – naglasio je tom prigodom Zvonko Kožnjak.

-Emocije na pogibiju mog oca Vinka Belobrka, iako je od tada prošlo skoro tri desetljeća, još uvjek se nišu stišale – rekao je tom prigodom njegov sin Hrvoje Belobrk.

-Tada sam imao nekih 13 godina, možda premalo da u potpunosti shvatim što se zapravo desilo, no ubrzo mi je sve postalo jasno. Zahvalan sam ocu za sve što je u ratu učinio, a želja mi je da se i on i svi drugi hrvatski branitelji koji su dali život za Hrvatsku, nikad ne zaborave – rekao je tom prigodom Hrvoje Belobrk.

-Odavanjem počasti hrvatskim vitezovima, prisjećamo se svih njihovih zasluga, ali isto tako podsjećamo sve, posebno pripadnike mlađe generacije na ljude koji su stvarali Hrvatsku državu – rekao je tom prigodom gradonačelnik Ivica Kirin, istaknuvši važnost zajedništva u teškim trenucima.

-Zajedništvo u Domovinskom ratu nam je omogućilo pobjedu, a to veliko Hrvatsko srce koje je kucalo u najtežim trenucima devedesetih, kuca i danas kada smo se opet našli u teškoj situaciji uzrokovanoj potresima u Banovini. Grad Virovitica, zajedno sa braniteljskim udrugama svake godine dolazi na ovo tužno ali ponosom ispunjeno mjesto da oda počast svojim herojima, a isto tako i na sva druga mjesta stradanja naših branitelja. Činili smo to i prije i činit ćemo dok smo živi, s nadom da ćemo obilježavanje takvih za Hrvatsku važnih događaja, prenijeti i na mlađe naraštaje – rekao je gradonačelnik Ivica Kirin.

Prilikom oslobađanja pakračkog područja poginulo je još sedam pripadnika 127. brigade, a to su Boris Raletić, Željko Ljuna, Zvonimir Groš, Zdenko Sabolić, Rade Nikov, Stipo Marković i Zvonko Kovačić, a sudionici komemoracije odali su počast i petorici poginulih policajaca, Damiru Babuku, Slavku Jagarincu, Damiru Salopeku, Darku Strugaru i Željku Pemperu kod spomen ploče u ulici Kalvarija u Pakracu. (www.icv.hr, bs)

[g-gallery gid=”617718″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content