Priopćenje za medije GO HDZ-a Slatina: Gradonačelniče Ostrošić, kome ćete uzeti 3,5 milijuna kuna?

Gradska organizacija Hrvatske demokratske zajednice Slatina uputila je medijima priopćenje koje prenosimo u cijelosti:

– Kao članovi Gradske organizacije Hrvatske demokratske zajednice Slatina iznimno smo ponosni na činjenicu da su svi projekti financirani sredstvima EU, a koje smo kao politička opcija pripremili u mandatu od 2013. do 2017.godine, odobreni i realizirani na području grada Slatine i prigradskih naselja.

U navedenom mandatu HDZ-ova vlast u Slatinu je pripremila i slijedom odlične pripreme ti su projekti odobreni, navedimo ih:
1. Energetska obnova zgrade Dječjeg vrtića „Zeko“ (1.400.000,00 kuna)
2. Energetska obnova zgrade jaslica (394.544,00 kuna)
3. Rekonstrukcija ceste za Golenić (7.378.024,38 kuna),
4. Izgradnja Mjesnog doma u Donjim Meljanima (7.039.816 kuna),
5. Energetska obnova zgrade Gradske uprave (5.588.709,75 kuna),
6. Energetska obnova zgrade Pučkog otvorenog učilišta Slatina i Gradske knjižnice i čitaonice Slatina (5.256.044,38 kuna),
7. Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Slatina (266.557.455,25 kuna),
8. te drugi najveći projekt u gradu, EPIcentar Sequoia ukupne vrijednosti 20.748.816 kuna.

Koliko god bili ponosni na navedene projekte, žalosti nas činjenica da je Grad Slatina zaprimio Odluku SAFU-a (Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU) kojom su utvrđene određene nepravilnosti. Grad Slatina nije poštivao kriterij za odabir gospodarskog subjekta ili tehničkih specifikacija nakon otvaranja ponuda, što je isključiva krivnja i odgovornost gradonačelnika Slatine Denisa Ostrošića!

Iako imamo Gradsku razvojnu agenciju Slatina (GRAS), gradonačelnik je angažirao i vanjske konzultante za provedbu projekta i to za još uvijek nepoznat novčani iznos. Znajući tržište, radi se o iznosu koji zasigurno nije mali i iznosu koji nije dogovoren u projektu već se plaća iz proračuna Grada, odnosno iznos koji će u konačnici platiti građani Slatine! Gradonačelnik nikada nije odgovorio ni o kojem je iznosu riječ, niti za koje usluge točno plaća konzultante na projektu „EPIcentar Sequoia“, ali unatoč tome voli govoriti da je „sve transparentno“, a onda vješto izbjegava konkretan odgovor i točan iznos!

Za navedenu i utvrđenu nepravilnost SAFU je odredio određeno umanjenje od 25% vrijednosti ugovorenog iznosa nabave, tj. gotovo 4.500.000,00 kn sa PDV-om od čega su bespovratna sredstva više od 3.500.000,00 kn!

Nažalost, ni gradonačelnik, ni dežurni kritičari iz SDP-a nisu se „pohvalili“ navedenim propustom i time da će se iznos od 3,5 milijuna kuna morati platiti iz gradskog proračuna. Preciznije rečeno, građani Slatine i njihovi mjesni odbori ostat će zakinuti za različite usluge i potrebe umanjene za taj iznos, koji nije mali. Da bi se ovaj gradonačelnikov propust naplatio morat će se iz neke druge stavke uzeti i oštetiti korisnike proračuna i građane Slatine. Hoće li to biti neka udruga, pomoć za neku sanaciju, izgradnju…? Taj odgovor zna jedino gradonačelnik Denis Ostrošić.

Što bi se moglo izgraditi, kupiti, sanirati, osigurati u svrhu poboljšanja kvalitete života naših sugrađana za više od tri i pol milijuna kuna, možemo sada samo zamišljati. Gradonačelniče Ostrošiću, kome ćete uzeti da bi mogli platiti utvrđenu nepravilnost u iznosu od više od tri i pol milijuna kuna?! – stoji u priopćenju.

(GO HDZ Slatina)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content