Radno obilježili Svjetski dan radija: ICV radio Virovitica na usluzi građanima 24 sata

Od 2012. godine, kada je na valovima radija Ujedinjenih naroda spiker izgovorio: „Ovo su Ujedinjeni narodi. Obraćamo se ljudima svijeta“, svake godine 13. veljače obilježava se Svjetski dan radija. Cilj obilježavanja tog dana je podizanje svijesti u javnosti i medijima o samoj vrijednost radija, poboljšanju međunarodne suradnje te osiguranje pristupa informacijama putem radija.

RADIO ZAGREB PRVA RADIOPOSTAJA U JI EUROPI

U Hrvatskoj je emitiranje radijskog programa započelo na nekadašnjoj Radiostanici Zagreb, prethodniku današnjeg Hrvatskog radija, još daleke 1926. godine. To je bila ujedno i prva radiopostaja na području jugoistočne Europe, a njihovo javljanje započelo je s „Halo, halo, ovdje Radio Zagreb“, nakon čega je emitirana hrvatska himna. Iako je s emitiranjem započela kasnije, 4. listopada 1966. godine, Radio Virovitica, sada ICV radio, pripada generaciji starijih radiopostaja na području Hrvatske, a svoj program je emitirala na frekvenciji 202,2 MHz, na srednjem valu, s 50 W odašiljačem RIZ-ove proizvodnje koji im je na upotrebu dao Radio Zagreb, uz uvjet da u vrijeme kada ne emitira svoj program prenosi 2. program Radio Zagreba koji se na virovitičkom području nije dobro čuo.

radio Custom

Radio Virovitice tada je bila smještena na drugom katu Gradskog dvorca, a složen posao montaže obavljali su ing. Velimir Cvitaš i Vjekoslav Mužinić iz RTZ-a, te doajen radija Milan Sokele iz Virovitice, čiji je glas ujedno i prvi odjeknuo u radijskom eteru. “Ovdje Radio Virovitica, emitiramo na srednjem valu 202,2 MHz“, slušali su Virovitičani preko svojih radio prijemnika od 1966. godine. Važno je napomenuti da je veliki posao uspostavljanja radiopostaje i njezina programa odradio i ing. Vladimir Kostelnik iz Vukovara.

Naravno, s vremenom su se mijenjale i tehničke mogućnosti, pa je već 1968. godine postavljen i novi ručno izrađen odašiljač od 800 W, a svake godine se težilo što boljoj opremi i širem području slušanosti. Danas ICV radio ima 4 odašiljača koja pokrivaju Virovitičko-podravsku županiju te velike dijelove Osječko-baranjske, Bjelovarsko-bilogorske, Požeško-slavonske i Koprivničko-križevačke županije. Radio Virovitica razvila se u sklopu tadašnje matične kuće „Virovitički list“, odnosno Informativnog centra Virovitica, pa su, kao i danas, u informativnom programu korišteni sadržaji iz redakcije lista.

SIMBIOZOM DO NAJVEĆE SLUŠANOSTI

Ta simbioza kolektiva koji danas radi na tri platforme – uz radio, tu su i novine „Virovitički list“ te portal icv.hr, pridonijela je činjenici da ICV radio nema konkurenta u opsežnosti informiranja. Prema istraživanjima slušanosti, ICV radio spada u najslušaniji radio na području Virovitičko-podravske županije, jedan je od slušanijih na području Osječko-baranjske županije te jedan od 50 najslušanijih radiopostaja u Hrvatskoj. Veliku zaslugu za postignuće ovog našeg radija dale su brojne ekipe spikera, voditelja, novinara, suradnika, ali i mnogobrojnih gostiju, poznatih glazbenika, glumaca, stručnjaka, političara te drugih građana i osoba društvenog života naše županije, ali i cijele Hrvatske.

Posebnu ulogu Radio Virovitica (ICV radio) dala je i u Domovinskom ratu. Naime, na „ratnoj lokaciji“ u Terezinom Polju tadašnji iskusni radijski tehničar Franjo Sertić osposobio je furgon zarobljen od agresorske vojske i u njemu instalirao priručnu režiju, studio, odašiljač, a program se emitirao od 18. listopada do 10. prosinca 1991. godine. U tom intervalu, u 53 dana, oglašeno je ukupno 106 uzbuna, a radijska ekipa davala je iznimno važne informacije stanovnicima Virovitice i okolice. To je dobro znao i neprijatelj pa ju je bombardiranjem pokušao uništiti 27. listopada, pogodivši pritom mjesno groblje u Barcsu, no na svu sreću našoj radiopostaji nije prouzročio nikakve štete.

VIJESTI IZ PRVE RUKE

Ne kaže se bez razloga da je radio prvi – s vijestima najbrže dolazi do svojih slušatelja. Upućeniji kažu da je radio u znatnoj prednosti čak i pred televizijom. A što je sve ICV radio danas i kako je ostavio trag u povijesti Virovitice, otkrit ćemo vam prilikom obilježavanja 55. rođendana ICV radija, koji ćemo obilježiti u listopadu ove godine. (www.icv.hr, bs, foto: Arhiv Virovitičkog lista)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content