Radno obilježili Svjetski dan radija: ICV radio Virovitica na usluzi građanima 24 sata

Od 2012. godine, kada je na valovima radija Ujedinjenih naroda spiker izgovorio: „Ovo su Ujedinjeni narodi. Obraćamo se ljudima svijeta“, svake godine 13. veljače obilježava se Svjetski dan radija. Cilj obilježavanja tog dana je podizanje svijesti u javnosti i medijima o samoj vrijednost radija, poboljšanju međunarodne suradnje te osiguranje pristupa informacijama putem radija.

RADIO ZAGREB PRVA RADIOPOSTAJA U JI EUROPI

Tekst se nastavlja ispod oglasa...

U Hrvatskoj je emitiranje radijskog programa započelo na nekadašnjoj Radiostanici Zagreb, prethodniku današnjeg Hrvatskog radija, još daleke 1926. godine. To je bila ujedno i prva radiopostaja na području jugoistočne Europe, a njihovo javljanje započelo je s „Halo, halo, ovdje Radio Zagreb“, nakon čega je emitirana hrvatska himna. Iako je s emitiranjem započela kasnije, 4. listopada 1966. godine, Radio Virovitica, sada ICV radio, pripada generaciji starijih radiopostaja na području Hrvatske, a svoj program je emitirala na frekvenciji 202,2 MHz, na srednjem valu, s 50 W odašiljačem RIZ-ove proizvodnje koji im je na upotrebu dao Radio Zagreb, uz uvjet da u vrijeme kada ne emitira svoj program prenosi 2. program Radio Zagreba koji se na virovitičkom području nije dobro čuo.

Radio Virovitice tada je bila smještena na drugom katu Gradskog dvorca, a složen posao montaže obavljali su ing. Velimir Cvitaš i Vjekoslav Mužinić iz RTZ-a, te doajen radija Milan Sokele iz Virovitice, čiji je glas ujedno i prvi odjeknuo u radijskom eteru. “Ovdje Radio Virovitica, emitiramo na srednjem valu 202,2 MHz“, slušali su Virovitičani preko svojih radio prijemnika od 1966. godine. Važno je napomenuti da je veliki posao uspostavljanja radiopostaje i njezina programa odradio i ing. Vladimir Kostelnik iz Vukovara.

Naravno, s vremenom su se mijenjale i tehničke mogućnosti, pa je već 1968. godine postavljen i novi ručno izrađen odašiljač od 800 W, a svake godine se težilo što boljoj opremi i širem području slušanosti. Danas ICV radio ima 4 odašiljača koja pokrivaju Virovitičko-podravsku županiju te velike dijelove Osječko-baranjske, Bjelovarsko-bilogorske, Požeško-slavonske i Koprivničko-križevačke županije. Radio Virovitica razvila se u sklopu tadašnje matične kuće „Virovitički list“, odnosno Informativnog centra Virovitica, pa su, kao i danas, u informativnom programu korišteni sadržaji iz redakcije lista.

SIMBIOZOM DO NAJVEĆE SLUŠANOSTI

Ta simbioza kolektiva koji danas radi na tri platforme – uz radio, tu su i novine „Virovitički list“ te portal icv.hr, pridonijela je činjenici da ICV radio nema konkurenta u opsežnosti informiranja. Prema istraživanjima slušanosti, ICV radio spada u najslušaniji radio na području Virovitičko-podravske županije, jedan je od slušanijih na području Osječko-baranjske županije te jedan od 50 najslušanijih radiopostaja u Hrvatskoj. Veliku zaslugu za postignuće ovog našeg radija dale su brojne ekipe spikera, voditelja, novinara, suradnika, ali i mnogobrojnih gostiju, poznatih glazbenika, glumaca, stručnjaka, političara te drugih građana i osoba društvenog života naše županije, ali i cijele Hrvatske.

Posebnu ulogu Radio Virovitica (ICV radio) dala je i u Domovinskom ratu. Naime, na „ratnoj lokaciji“ u Terezinom Polju tadašnji iskusni radijski tehničar Franjo Sertić osposobio je furgon zarobljen od agresorske vojske i u njemu instalirao priručnu režiju, studio, odašiljač, a program se emitirao od 18. listopada do 10. prosinca 1991. godine. U tom intervalu, u 53 dana, oglašeno je ukupno 106 uzbuna, a radijska ekipa davala je iznimno važne informacije stanovnicima Virovitice i okolice. To je dobro znao i neprijatelj pa ju je bombardiranjem pokušao uništiti 27. listopada, pogodivši pritom mjesno groblje u Barcsu, no na svu sreću našoj radiopostaji nije prouzročio nikakve štete.

VIJESTI IZ PRVE RUKE

Ne kaže se bez razloga da je radio prvi – s vijestima najbrže dolazi do svojih slušatelja. Upućeniji kažu da je radio u znatnoj prednosti čak i pred televizijom. A što je sve ICV radio danas i kako je ostavio trag u povijesti Virovitice, otkrit ćemo vam prilikom obilježavanja 55. rođendana ICV radija, koji ćemo obilježiti u listopadu ove godine. (www.icv.hr, bs, foto: Arhiv Virovitičkog lista)