Službeno potvrđeno zatvaranje osječke šećerane: Prošle godine u dvije šećerane proizveli 126 tisuća tona šećera, a ove će to proizvesti u jednoj

Nakon što se danima “šuškalo” o neizvjesnoj sudbini osječke šećerane, a nakon nedavnog zatvaranja virovitičke, jučer je i službeno potvrđeno da se prerada šećerne repe i proizvodnja šećera ove godine neće odvijati u Tvornici šećera Osijek, nego isključivo u županjskoj Sladorani.

U nekadašnjoj osječkoj šećerani koja je od prosinca 2019.  godine u sastavu tvrtke  Hrvatska industrija šećera, nastale spajanjem triju hrvatskih šećerana, zaposleno je bilo preko 200 radnika i oko 50-tak sezonaca.

– Do sada je uz stimulativne otpremnine iz HIŠ-ova osječkog proizvodnog centra otišlo 80-ak radnika, a jedan je broj radnika iskazao interes da nastavi raditi u HIŠ-u u našem županjskom proizvodnom centru, gdje će se prerađivati šećerna repa na jesen ove godine. U pogonu Hrvatske industrije šećera u Osijeku ostaje 30-ak radnika, koji će i dalje raditi na pakiranju i otpremanju šećera iz silosa. Upravo je pakiranje kilogramskog šećera bilo jedna od važnih i prepoznatljivih aktivnosti na toj lokaciji- istaknuo je za Glas Slavonije  Željko Zadro, predsjednik Uprave Hrvatske industrije šećera, dodajući kako su  isplaćene otpremnine gotovo dvostruko više od zakonski propisanih, te kako se vodilo računa o zaštiti interesa radnika.

Naglasio je i kako bez obzira na dosadašnje mjesto isporuke šećerne repe na preradu, sa svim kooperantima, bilo da je  riječ o velikim ili malim proizvođačima, nastavljaju suradnju neophodnu da bi se u Hrvatskoj zadržala i ojačala sirovinska baza.

-Mi smo prošle godine proizveli u dvije šećerane 126.000 tona šećera, a sada ćemo približno iste količine proizvesti u jednoj šećerani. Vjerujemo da ćemo tim potezom, koliko god on bio nepopularan, ipak sačuvati industriju šećera- istaknuo je Zadro napominjući kako će sva njihova nastojanja biti i nadalje usmjerena jačanju postojećeg sustava, a kako bi on postao otporan na eventualne nove krize poput one izazvane poremećajem nakon ukidanja proizvodnih kvota 2017. godine.

– Vjerujemo da je dostignuta granica izdržljivosti koju sektor šećera na razini Europske unije može podnijeti. U posljednje je dvije godine prestalo s radom deset pogona za preradu šećerne repe, a proizvodnja je smanjena u odnosu prema rekordnoj 2017. godini za oko pet milijuna tona. Nema više viškova europskog šećera i ako se ovo ne bi zaustavilo, onda bi postala upitna opskrba šećerom. Šećer se i dalje troši i budući da je Hrvatska u deficitarnoj regiji, vjerujem da budućnost industrije nije upitna – zaključuje Zadro.

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content